8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPCG: Raspisan tender za ekološku rekonstrukciju

Ekonomija

Comments 0

EPCG: Raspisan tender za ekološku rekonstrukciju

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Elektoprivreda Crne Gore raspisala je javni tender za izbor izvođača radova za ekološku rekonstrukciju prvog bloka termoelektrane Pljevlja, a procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona EUR, bez PDV-a, saopšteno je iz te kompanije.

EPCG, kako su kazali, očekuju interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa iskustvom u realizaciji ovakvih projekata.

"Ukoliko tenderski postupak bude tekao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora očekuje se do kraja godine. Idejni projekat ekološke rekonstrukcije uradila je renomirana njemačka kompanija STEAG Energy u saradnji sa rukovodiocima Termoelektrane", kaže se u saopštenju.

Navodi se da planirano da projekta bude realizovan do 2021. godine, nakon čega će biti omogućen nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima narednih 20-ak godina.

Iz EPCG naveli su da će rekonstukcijom biti ispunjene obaveza i poštovani najstroži parametri zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom Evropske unije iz 2017. godine.

"Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, a uporedo sa ovim projektom teći će i revitalizacija deponije Maljevac u vrijednosti od dodatnih 20 miliona eura", rekli su iz EPCG.

Oni su kazali da je prošle godine za potrebe projekta revitalizacije deponije Maljevac ukupno utrošeno blizu devet miliona eura.

Prema njihovim riječima, deponija će biti rekultivizovana po fazama od 2023. godine.

U EPCG smatraju da je projekat ekološke rekonstrukcije značajan i sa aspekta obezbjeđivanja izvora toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji.

"Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne nergije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj", naveli su iz EPCG.

Kazali su da je termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja - Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i da je od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

Iz EPCG su rekli da je važnost tog baznog izvora električne energije za Crnu Goru, koji ujedno generiše i 1,2 hiljade zaposlenih neupitna.

Kako su objasnili tokom ekološke rekonstrukcije termoelektrane, planirano je da godišnji zastoji u radu elektrane ne budu duži od dva do tri mjeseca, kako bi imali stabilnu situaciju u domenu potreba za balansiranjem količina električne energije i usklađivanja sa stanjem na tržištu.

"EPCG, uporedo sa projektom ekološke rekonstrukcije, ušla u veliki investicioni ciklus sa prioritetom diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca", podśetili su iz EPCG.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR