20 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojene izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Ekonomija

Comments 0

Usvojene izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kao i odluku o formiranju parlamentarnog odbora koji će pratiti aktivnosti investitora na Mamuli i zakupca Kraljičine plaže.

Vlada je, imajući u vidu ukupan makroekonomski i socijalni kontekst, ocijenila da je optimalno rješenje povećanje minimalne zarade na 222 eura , uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena, sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade.

Tim se učešće minimalne zarade u prosječnoj zaradi u Crnoj Gori poveća na 43 odsto, u odnosu na trenutno učešće od 38 odsto.

U skladu sa ukupnim socio-ekonomskim kontekstom u Crnoj Gori posljednjih godina, Radni tim Vlade radio je na analizi uticaja mogućeg povećanja minimalne zarade, uz istovremeno smanjenje poreskog opterećenja troškova rada, na ekonomski ambijent.

S tim u vezi sagledane su mogućnosti koje bi imale za cilj pronalaženje optimalnog rješenja, na način da se unaprijedi standard zaposlenih sa minimalnom zaradom, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede.

Nakon sprovedenih analiza, utvrđeno je da samo povećanje minimalne zarade, uz nepromijenjeno poresko opterećenje rada predstavlja neopovoljno rješenje.

Skupština je usvojila i odluku o obrazovanju Odbora za praćenje realizacije odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i odluke o prihvatanju aneksa broj 1 ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Formiranje privremenog Odbora je u funkciji jačanja kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, koji će kroz razmatranje predmetnih izvještaja biti u mogućnosti da obavlja adekvatan monitoring nad sprovođenjem odluka, odnosno realizacije investicija u dva vrlo vazna investiciona projekta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR