Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Odbor dao zeleno svijetlo za zaduživanje od 500 miliona eura

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

Odbor dao zeleno svijetlo za zaduživanje od 500 miliona eura

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, podržao je danas predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o potencijalnom zaduživanju države od 500 miliona eura.

Ministar finansija Darko Radunović je na sjednici iznio projekcije da bi se država mogla zadužiti po kamatnoj stopi od tri odsto, što je, u odnosu na ono što trenutno plaća, ušteda od 12 miliona EUR za godinu.

Radunović je, govoreći o planovima Vlade, kazao da će izvršna vlast krajem septembra pokušati da se zaduži uz očekivanu kamatu od tri odsto.

“Tim novcem ćemo zamijeniti novac koji plaćamo uz kamatu od 5,5 odsto. Ušteda je oko 2,5 odsto. Na 500 miliona, to je 12,5 miliona EUR godišnje. Rok otplate će vjerovatno biti od sedam do deset godina što znači projektovanu uštedu od 125 miliona EUR za deceniju”, objasnio je Radunović.

On očekuje da će Vlada uspjeti da iskoristi povoljnu situaciju na međunarodnom tržištu i napravi dobar posao, iako, kako je poručio, zaduženje nikada nije dobar posao.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević smatra da se pametnije zadužiti po nižoj stopi i ne čekati kako će tržište reagovati naredne godine.

On smatra da se na taj način ipak iscrpila mogućnosti da Vlada odgovori na bilo kakav eksterni šok, ukoliko ga bude.

“I srednji eksterni šok u narednoj godini može ozbiljno da nas zatrese” tvrdi Konjević.

Radunović je rekao da Crna Gora, usljed nekog jakog eksternog šoka, koji potencijalno može da se dogodi u narednoj godini, ne bi mogla da sačuva fiskalnu stabilnost.

Kada su u pitanju prihodi, on smatra da uvijek može bolje, ali da je dobar rezultat postignut kod lokalnih samouprava jer sada nijedna opština ne isplaćuje plate bez uplate poreza i doprinosa.

Konjević je ocijenio da nije dobro što rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ne prati rast plata.

On smatra da je da je Vlada imala prostora da omogući rast plata.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša podsjetio je da su u posljednje dvije godine izvorni prihodi budžeta porasli za 260 miliona EUR.

On je dodao i da se iz godine u godinu smanjuj udio tekuće potrošnje u BDP.

“U tekućem dijelu godine naplaćeno je za 60 miliona EUR više nego u istom period prošle godine i 20 miliona više od plana”, dodao je Mugoša.

Radunović je na sjednici najavio i da će zakoni o privatno javnom partnerstvu, javnim nabavkama i koncesijama biti usvojeni do kraja godine.

Ostavi komentar

0/300