9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Broj noćenja na Žabljaku veći, izletnički turizam u ekspanziji

Izvor: Foto: Obrad Pješivac

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

Broj noćenja na Žabljaku veći, izletnički turizam u ekspanziji

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

U Turističkoj organizaciji Žabljak zadovoljni su bilansima glavne turističke sezone, očekuju dobru posjećenost i tokom postsezone i smatraju da je još rano za svođenje turističkih bilansa.

Miljana Pješivac iz lokalne TO smatra da je predsezona počela još u martu, ranije nego 2018. godine, i da je na Durmitoru na sceni aktivni turizam.

"Taj vid turizma najznačajniji je u turističkoj ponudi Durmitora. U aprilu i maju pratili su nas povoljni vremenski uslovi pa je zabilježen povećaj broja gostiju iz zemalja zapadne Evrope. U junu i prvoj polovini jula vrijeme nam nije išlo na ruku. Ipak smo zadovoljni bilansima, kako po broju gostiju tako i po broju noćenja, koji su u procentima dvocifreno bolji nego u istom periodu prošle godine", kaže Pješivac i ističe da se pokazatelji odnose na ono što je evidentirano kroz dokumentaciju Organizacije.

Dodaje da je udarni period sezone, od 15. jula do 20. avgusta, obilježila gotovo potpuna popunjenost svih registrovanih kapaciteta, oko 500 ležajeva u hotelima i 1.500 u privatnom smještaju.

"U tom periodu porast gostiju i noćenja je preko 30 posto u odnosu na prošlu godinu. I struktura gostiju se promijenila pa su ovog ljeta dominirali gosti iz Francuske, potom Njemačke, Rusije, Holandije, Belgije, Češke , Poljske... U avgustu je se desio primijetan porast gostiju iz Italije i Španije. U strukturi to su uglavnom mlađi ljudi koji se bave aktivnim turizmom", kaže Pješivac.

Ona iznosi podatak da je ove sezone broj noćenja u odnosu na prošlu godinu porastao 55 posto "zahvaljujući angažovanju zaposlenih u lokalnoj TO, poreskoj upravi, inspekcijskim službama ali činjenici da kod turističkih poslenika sazrijeva svijest o značaju prijavljivanja gostiju što je doprinijelo smanjenju sive ekonomije".

Golim okom vidljivu disproporciju svakodnevnih velikih gužvi na najatraktivnijim destinacijama sa brojem gostiju koji su evidentirani, Pješivac objašnjava velikim brojem izletnika i smatra da je taj vid turizma u ekspanziji.

Ona je podsjetila da je ove godine na Žabljaku organizovan veliki broj festivala i izložbi, počev od tradicionalnih "Dana planinskog cvijeća", filmskih i muzičkih festivala kao i najmnogoljudnijeg po broju učesnika, međunarodnog takmičenja u orijentiringu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR