8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poslanici o tekućem budžetu: "Crna Gora ide u pravom smjeru", "Nađite mi državu sa ovakvim promašajem"

Izvor: Foto: Skupština

Ekonomija

Comments 0

Poslanici o tekućem budžetu: "Crna Gora ide u pravom smjeru", "Nađite mi državu sa ovakvim promašajem"

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu sa Izvještajem o reviziji budžeta na dnevnom je redu plenuma. Dok iz vladajuće koalicije hvale budžet, kao i ekonomski rast iz opozicije tvrde da je Predlog bio loš a brine ih, kažu, veliko zaduživanje u prošloj godini.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor Dragan Darmanović, obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2018. sa rebalansima, istakao je da je suficit budžeta za 2018. veći 101 miliona eura nego godinu ranije.

Gotovinski deficit iznosi gotovo 169 miliona eura, odnosno 3,6 odsto budžeta a 68 miliona eura odnosno 29 odsto manji je nego onaj 2017.

Ukoliko se budžetska potrošnja umanji za izdatke za razvojne projekte, ostvareni gotovinski suficit iznosi 152,8 miliona eura ili 3,28 odsto BDP-a što ukazuje, navodi Darmanović, da se tekući izdaci finansiraju iz tekućih prihoda.

„Na ovaj način, ispunjen je jedan od ciljeva definisanih fiskalnom stretegijom, a to je da se iz tekućih prihoda finansiraju tekući rashodi“, ističe Darmanović.

Više od 2/3 crnogorskog BDP-a iznosi javni dug.
„Državni dug na kraju 2018. iznosio je tri milijarde 153 miliona eura odnosno ili 67,1 odsto BDP-a“, kazao je Darmanović.

Predrag Sekulić iz DPS-a hvali Predlog budžeta. Kao jedan od primjera, kako kaže, uspješne Vladine poliitke, navodi to da je, za sedam godina, ukupni BDP porastao 1,4 milijarde eura

„Čini mi se da su to dovoljno jaki pokazatelji kad govorimo o tome imamo li rast ekonomije u Crnoj Gori i kuda se kreće crnogorska ekonomija“, kazao je Sekulić i podsjetio da je u 2019. zabilježen rast 5,1 odsto.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović smatra da je je budžet bio bez plana i vizije. Izdaci su, navodi, veći 34 odsto nego planirani.
„Nađite mi državu u kojoj postoji ovakav promašaj“, kazao je Đukanović.

Kad je usvajan budžet prošle godine, kako je rekao Đukanović, planirano je da se zaduži 295 miliona a zadužila se, navodi, milijardu i 123 miliona.

Predrag Sekulić kaže da dio njegovih kolega iz opozicije ne može da se pomiri s tim da Crna Gora troši novac iz svog novčanika, što je svoja na svome. Crna Gora neće propasti ni bankrotirati kako upozorava dio opozicije, naglašava Sekulić.

"Javni dug u Crnoj Gori je ispod onog u Hrvatskoj, Sloveniji, daleko ispod Grčke, Kipra, Portugala, Belgije... Ono što je najvažnije, javni dug je manje od prosjeka EU. Prosjek EU zaduženosti bruto domaćeg proizvoda iznosi 81 odsto. Kad posmatramo sve makroekonomske pokazatelje, možemo da kažemo da je Crna Gora ide u pravom smjeru i da je daleko od toga da bankrotiramo i propadnemo", poručio je Konjević.

U vladajućoj koaliciji hvale vladinu socijalnu politiku jer navode kako je država izdvojila skoro 20 odsto budžeta za socijalna davanja a posebno naglašavaju kako Crna Gora, za razliku od nekih zemalja regiona, nije morala da smanji plate i penzije.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ukazuje da je 11 ipo hiljada penzionera od ukupno 125 hiljada prima minimalnu penziju – 128 eura za mjesec. Po iznosu minimalne zarade, na začelju smo u regionu, ističe Konjević.
„Toliko o tome koliko država ne vodi dobru poliitku u pojedinim oblastima“, saopštio je Konjević.

Skupština je danas usvojila četiri akta o kojima se raspravljalo prošle sedmice. Zeleno svjetlo poslanika dobio je Predlog zakona o kreditnim institucijama, Predlog o njihovoj sananciji te onaj o zaštiti depozita. Poslanici su usvojili i izmijenjeni Zakon o stečaju i likvidaciji banaka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR