Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Cetinje želi sertifikat za povoljan poslovni ambijent

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

Cetinje želi sertifikat za povoljan poslovni ambijent

Cetinje je ušlo u proces sertifikacije opština i gradova po mjeri privrede i radi na ispunjenju kriterijuma, saopštio je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Kašćelan, na sastanku sa predsjednikom Privredne komore (PKCG), Vlastimirom Golubovićem.

“Želimo da budemo među opštinama koje će imati BFC sertifikat i radimo na ispunjenju kriterijuma. Pred donošenjem smo Strateškog plana razvoja i nadam se da ćemo ga usvojiti do kraja januara”, rekao je Kašćelan na sastanku.

Riječ je o jedinstvenom programu za evaluaciju i unapređenje uslova za poslovanje na lokalnom nivou. Program sertifikacije daje opštinama i gradovima plan reformi i jasne smjernice kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, upoznao Kašćelana sa aktivnostima Komore na unapređenju ambijenta za poslovanje, prije svega uticajem na regulatorni okvir.

Predstavnici Komore su članovi u Vladinim komisijama, savjetima, te u radnim grupama za donošenje propisa od uticaja na poslovanje privrede.

On je istakao značajnu ulogu Komore u promociji privrede kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te organizacijom predstavljanja na sajmovima i poslovnim forumima.

“Pozivam Prijestonicu Cetinje da iskoristi naše manifestacije i forume za predstavljanje svojih privrednih, kulturnih, istorijskih i turističkih potencijala”, rekao je Golubović.

On je apostrofirao ulogu Privredne komore u reformi obrazovnog sistema, a naročito u implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 obrazovnih programa je uključeno više od 800 učenika iz 20 opština.

U Prijestonici, u dualni sistem je uključeno deset učenika kod četiri poslodavca, pa ima prostora za njegovu dodatnu promociju.

“Naš sektor za obrazovanje je spreman da promoviše prednosti dualnog obrazovanja u školama na Cetinju”, kazao je Golubović.

Kašćelan je podržao tu ideju.

“Takvu promociju mogli bismo da organizujemo u prostorijama našeg Biznis centra i da je ciljano usmjerimo ka učenicima završnih razreda škola”, rekao je Kašćelan.

Prostor za saradnju Komore i Biznis centra postoji i u neformalnom obrazovanju, odnosno, zajedničkoj organizaciji seminara i radionica.

Taj centar planira organizaciju obuka kako bi doprinio unapređenju postojećih i osnivanju novih biznisa, te projekte u cilju zapošljavanja mladih.

Takođe je u Biznis centru predviđeno formiranje laboratorije, u kojoj bi se proizvođačima pršute i sira omogućila sertifikacija njihovih proizvoda.

Kašćelan se osvrnuo na projekat Komore, resornih ministarstava i IRF-a Domaći ukusi koji potencira vezu proizvođača hrane sa hotelijerima i restoraterima, a u okviru kojeg će se, od 20. do 22. decembra, u Nikšiću održati veliki sajam.

“Želimo da takvu manifestaciju na proljeće organizujemo u Prijestonici”, rekao je Kašćelan.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja preduzeća koju je Komora uradila za sve crnogorske opštine.

Prema podacima Poreske uprave (PU), završne račune za prošlu godinu u Prijestonici Cetinje je predalo 385 preduzeća, što je deset odsto više nego prošle godine. Najveći broj ih je registrovano za poslove trgovine 158, prerađivačke industrije 65, saobraćaja i skladištenja i pružanja usluga, smještaja i ishrane po 33.

Zapošljavali su ukupno 1,48 hiljada osoba, 20 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Kompanije Prijestonice u prošloj godini iskazali su ukupan prihod od 125,9 miliona EUR, 11 odsto viši nego prethodne, te dobit od 2,9 miliona EUR, 11,5 odsto veću.

Na sastanku su istaknute i aktivnosti Prijestonice u borbi protiv sive ekonomije, a posebno podsticajne mjere u cilju uvođenja poslovanja u legalne tokove pojedinih subjekata u turizmu i proizvodnji hrane.

Takođe, Prijestonica je pozvana da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu, odnosno da eventualne privredne sporove efikasno rješava pred Arbitražnim sudom pri PKCG.

Ostavi komentar

0/300