16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjet za finansijsku stabilnost: Izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci viši od planiranih

Izvor: Radoje Žugić

Ekonomija

Comments 0

Savjet za finansijsku stabilnost: Izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci viši od planiranih

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavao guverner Centralne banke i predsjedavajući Savjeta Radoje Žugić, razmatrana je Informacija o finansijskoj stabilnosti za treći kvartal 2019. 

"Razmatrajući domaće makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je industrijska proizvodnja u prvih devet mjeseci 2019. godine u odnosu na isti period 2018. zabilježila pad od 8,1%. Pozitivna kretanja zabilježena su u turizmu (broj dolazaka turista u prvih devet mjeseci 2019. godine viši je za 16,4% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj noćenja viši za 9,5% u istom uporednom periodu) i građevinarstvu (ostvaren je rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova od 8,7% u prvih devet mjeseci 2019. u odnosu na isti period 2018).

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci 2019. bili su viši od planiranih 2,7%, dok su budžetski rashodi, u poređenju sa planiranim, zabilježili pad od 9,4%. Kao rezultat ovih kretanja, budžetski deficit je, na kraju septembra ove godine, iznosio 38,4 miliona eura, odnosno 0,8% procijenjenog godišnjeg BDP-a", navodi se u saopštenju.

Kao jedan od događaja koji su obilježili treći kvartal ove godine istaknuta je emisija domaćih euroobveznica na međunarodnom tržištu i još jednom napomenuto da je riječ o veoma uspješnoj transakciji, zahvaljujući kojoj će se, u određenom iznosu, smanjiti obaveze države po osnovu kamata.

"Uz to, obezbjeđivanje kamatne stope od 2,55%, što predstavlja najnižu kamatnu stopu otkad je Crna Gora ponudila svoje obveznice na međunarodnom tržištu, kao i ostali ugovoreni uslovi ukazuju na pozitivnu percepciju međunarodnih investitora kada su srednjeročni rizici rasta u Crnoj Gori u pitanju.

Što se bankarskog sektora tiče, ukupni kapital banaka je na kraju trećeg kvartala 2019. iznosio 594,2 miliona eura, što je predstavljalo rast od 4% na kvartalnom nivou. U Informaciji o finansijskoj stabilnosti je konstatovano da je koeficijent solventnosti kod svih banaka na zadovoljavajućem nivou, dok su depoziti u trećem kvartalu ostvarili rast od 7,8%, odnosno 254,1 milion eura. Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima i potraživanjima na kraju trećeg kvartala 2019. iznosilo 4,7%, što je manje u odnosu na prethodni kvartal za 0,1 p.p.

Na osnovu analize uticaja svih pomenutih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju trećeg kvartala 2019. godine bila na blago višem nivou u odnosu na isti period 2018", dodaju u saopštenju. 

Na današnjoj sjednici Savjeta razmatrana je Informacija o projektu tehničke pomoći za razvoj finansijske edukacije sa prijedlogom narednih aktivnosti.

"U Informaciji je prezentovan projekt tehničke pomoći MMF-a u kome učestvuje Crna Gora, a koji se realizuje uz finansijsku podršku holandskog Ministarstva finansija, dok njime koordinira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Članovi Savjeta su podržali pripremu programa razvoja finansijske edukacije, s obzirom na činjenicu da su finansijska stabilnost i finansijska pismenost u uskoj korelaciji. Podizanje nivoa svijesti svakog pojedinca, kroz dobro osmišljene programe finansijske edukacije, indirektno doprinosi finansijskoj stabilnosti u zemlji. Dogovoreno je da se ovom pitanju da visok prioritet u budućim aktivnostima institucija relevantnih za finansijsku edukaciju.

Kroz materijal Uprave za nekretnine, Savjet je obaviješten da su započete aktivnosti uspostavljanja registra prometovanih nepokretnosti, što je bila ranija preporuka ovog tijela. Članovi Savjeta su podržali buduće aktivnosti Uprave za u ovom pravcu", dodaju u saopštenju. 

Članovi Savjeta su razmatrali i ostala pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Sjednici su prisustvovali i svi ostali članovi Savjeta: Darko Radunović, ministar finansija, Uroš Andrijašević, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja i Zoran Đikanović, predsjednik Komisije za tržište kapitala. Po pozivu, sjednicama Savjeta prisustvuje Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR