6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojičić: Prihodi od podmorskog kabla premašiće plan

Ekonomija

Comments 0

Bojičić: Prihodi od podmorskog kabla premašiće plan

Izvor: RTCG

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu električne energije, očekivanja su da će Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), zahvaljujući podmorskom kablu, premašiti projekcije i planiranih šest miliona eura prihoda, saopštio je Vladimir Bojičić, koordinator za prioritetne projekte u toj kompaniji.

On je u Jutarnjem programu RTCG saopštio da su sve aktivnosti kompanije bile usmjerene na aktivnosti da se svima u Crnoj Gori omogući da imaju uredno i kvalitetno napajanje električnom energijom.

Govoreći o efektima i benefitima podmorskog kabla, čija je komercijalna upotreba počela krajem prošle godine, Bojičić je rekao da se pni mogu se podijeliti u dva dijela - direktni i indirektni.

"Direktni, koji se mogu odmah izmjeriti i mjerljivi su ovih dana, a to su efekti i prihodi koje ostvaruje CGES po osnovu alokacije prekograničnih kapaciteita. Mi smo krajem 2019. preko lokalne aukcijske kuće u Crnoj Gori prodali, odnosno alocirali prekogranične kapacitete na aukciji i tom prilikom smo prihodovali tri miliona eura. Alocirali smo 70 MW snage, što je trećina našeg dijela kapaciteta", rekao je Bojičić.

Drugi dio su, kaže, indirektni benefiti po pogledu kvaliteta snabdijevanja električnom energijom.

"Već smo te efekte osjetili tokom 2019. kad se primorje snabdijevalo tokom sezone preko TS Lastva, koja je tada postala glavno čvorište", rekao je Bojičić.

"Po našem biznis planu i projekcijama očekivanja su da ćemo prihodovati nekih šest mliona eura. Međutim, definitivno, kako trenutno situacija stoji na osnovu kretanja na tržištu električne energije, realna su očekivanja da ćemo premašiti te projekcije", rekao je Bojičić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR