Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Bara i Resena

| Postavio/la: Marija Mitrović

Potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Bara i Resena

Na poziv predsjednika Opštine Resen (Republika Sjeverna Makedonija) Živka Gošarevskog, delegacija Opštine Bar, na čelu sa predsjednikom Opštine Dušanom Raičevićem, prisustvovala je danas svečanosti povodom obilježavanja 75 godina od oslobođenja Resena i Prespe - 11. septembar, saopšteno je iz Opštine Bar.

Tom prilikom, navodi se u saopštenju, Raičević i Gošarevski potpisali su Sporazum o prijateljstvu i saradnji.

Kako su kazali, inicijativa za uspostavljanje saradnje i prijateljskih odnosa Opštine Bar sa Opštinom Resen pokrenuta je od strane ambasadorke Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji Marije Petrović i predsjednika Opštine Resen Živka Gošarevskog.

"Opštine Bar i Resen dugi niz godina imaju blisku saradnju, a potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu će značiti formalizaciju povezanosti lokalnih uprava kao i pravni okvir za dalje produbljivanje saradnje", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, posebno su važne istorijske i kulturne veze između ove dvije opštine.

“Sa velikim zadovoljstvom sam primio inicijativu NJ.E. Marije Petrović, ambasadorke Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji i predsjednika Gošarevskog za potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i saradnji sa Opštinom Resen.
Sporazum predstavlja krunu naših i više nego dobrih odnosa, zasnovanih na kulturno-istorijskom i duhovnom nasleđu kulta Sveti Vladimir, kojeg na ovim prostorima jednako poštuju i pravoslavni i katolici i muslimani.

Potpisivanjem Sporazuma, a vođeni ovim kultom koji nas spaja, omogućili smo institucionalni okvir za unapređenje naše aktivne saradnje i prijateljstva, sa ciljem saradnje u oblasti kulture, turizma, obrazovanja, ekonomije, kao i na svim drugim poljima koje zajednički ocijenimo da su od obostranog interesa za naše građane”, istakao je Raičević.

Kako su kazali, između Opština Resen, Elbasan i Bar je 2015. godine potpisan Memorandum o saradnji kao nastavak kulturno-turističkog projekta „Putevima svetog Vladimira”, sa ciljem promovisanja i afirmacije zajedničkog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasljeđa.

Ostavi komentar

0/300