Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ministarstvo: Stav MCP narušava prava i dužnosti roditelja i djece

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina

Ministarstvo: Stav MCP narušava prava i dužnosti roditelja i djece Foto: rtcg.me

Ministarstvo za ljudska i manjinska nije prihvatilo prijedlog Mitropolije crnogorsko – primorske (MCP) da se licima istog pola zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljsko staranje ili starateljstvo.

Crnogorska Vlada je u četvrtak utvdila Prijedlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Ministarstvo smatra da ovakav stav MCP nije prihvatljiv i da je direktno narušavanje Ustavom i Porodičnim zakonom utvrđenih prava i dužnosti roditelja i djece.

Podsjeća se da su prema Ustavu Crne Gore roditelji obavezni da brinu o djeci, da ih vaspitavaju i školuju.

Porodičnim zakonom je predviđeno da sud može donijeti odluku o odvajanju djeteta od roditelja samo onda ako postoje razlozi za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava ili u slučaju nasilja u porodici.

"Porodičnim zakonom regulisano je da do lišenja roditeljskog prava može doći ukoliko roditelj zloupotrebljava roditeljsko pravo i grubo zanemaruje roditeljske dužnosti", navode iz Ministarstva.

Kako se objašnjava, to znači ukoliko roditelj zlostavlja dijete, izrabljuje ga, prisiljava na pretjeran rad ili ako napusti dijete, izbjegava da izdržava dijete, sprečava održavanje ličnih odnosa sa djetetom i drugo.

"Kako u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisani slučajevi usled čijeg postojanja bi sud mogao da odlučuje o lišenju ili ograničenju roditeljskog prava jasno je da ovakav prijedlog MCP nije ni pravno ni društveno prihvatljiv", smatraju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Ostavi komentar

0/300