Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prije nego što kupite nešto od dragocjenih metala obavezno pogledajte ovaj VIDEO

| Postavio/la: Darko Šuković

Zavod za metrologiju pokrenuo je on-line kampanju kojom potrošače informiše da je u Crnoj Gori zakonom regulisano obavezno ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala kao što su zlato, srebro, platina i paladijum.

Prije nego što kupite nešto od dragocjenih metala obavezno pogledajte ovaj VIDEO

U sklopu kampanje osmišljen je animirani video spot kojim se potrošačima skreće pažnja da prilikom kupovine provjere da li predmeti od dragocjenih metala posjeduju sve zakonom propisane oznake: znak uvoznika i proizvođača, odgovarajuću oznaku finoće i državni žig.

"Predmeti od dragocjenih metala, prije stavljana u promet, na osnovu Zakona o kontroli predmeta od dragocjenih metala, obavezno se ispituju i žigošu u Zavodu za metrologiju. Naime, u skladu sa tim Zakonom, proizvođači i uvoznici predmeta od dragocjenih metala, odnosno svi koji stavljaju u promet predmete od dragocjenih metala, dužni su da u svojim prodajnim objektima izlože sliku državnih žigova i rješenje o znaku proizvođača i uvoznika predmeta od dragocjenih metala, kao i da imaju sredstvo (lupu ili sl.) koje se stavlja na upotrebu zainteresovanim licima, pomoću kojeg bi se žigovi mogli jasno vidjeti i razlikovati. Na taj način potrošači se mogu uvjeriti u ispravnost predmeta od dragocjenih metala prepoznavanjem državnog žiga na predmetu", napominju iz Zavoda.

Zavod za metrologiju, tokom 2016, primio je 181 zahtjev za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala. Žigosano je oko 15.2 kg predmeta od zlata i oko 190 kg predmeta od srebra. Donijeta su i 33 rješenja o odbijanju žigosanja predmeta od dragocjenih metala.

Ostavi komentar

0/300