Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Niklanovići tuže Crnu Goru

| Postavio/la: Darko Šuković

Advokatski tim familije Niklanović saopštio je da će zbog toga što je Opština Budva "bez i jednog dokumenta i rješenja prevela 50.000 kvadrata u Reževićima u opštinsku zemlju i prodala kiparskoj firmi", podnijeti tužbu protiv Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Tvrde da su povrijeđena prava zagarantovana Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Niklanovići tuže Crnu Goru

Dvadeset i tri porodice iz bratstva Niklanović, koji su državljani SAD, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije, već deset godina vode spor pred crnogorskim sudovima za dokazivanje vlasništva nad zemljom u Reževićima koje im pripada više od 100 godina, saopštila je danas "Hristov consulting", ovlašćena PR i konsultantska kuća familije Niklanović.

"Sve smo pokušali vodeći se principima pravne sigurnosti koje bi država Crna Gora trebalo da nam obezbijedi. Iako smo državljani više zemalja, naša djedovina je u Crnoj Gori gdje smo očekivali vladavinu prava i jednakost", rekao je Vlado Niklanović.
Pravni tim Niklanovića podnijeće tužbu protiv države Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što je i Ustavni sud Crne Gore odbacio žalbu oštećenih porodica zbog povrede ljudskih prava u paralelnom predmetu koji se vodi u vezi utvrđivanja ništavnosti ugovora o nepokretnosti, koji je opština Budva zaključila sa "Danebrook Limited" s Kipra 25. jula 2006, piše u saopštenju.

Porodica Niklanović je pokrenula postupak pred sudom u Kotoru koji je na osnovu izvedenih dokaza, tri puta ugovor između opštine Budva i "Danebrook Limited" sa Kipra, proglasio ništavnim. U junu 2014. godine Viši sud u Podgorici ukinuo je prvostepenu presudu i vratio na ponovno suđenje, da bi u januaru 2015. preinačio presudu suda u Kotoru, odbio tužbeni zahtev Niklanovića kao neosnovan i donio presudu u korist tuženih.

Niklanovići su nakon te presude pokušali da ostvare svoja prava i podnijeli su reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore. Međutim, Vrhovni sud donio je presudu u korist Opštine Budva i firme s Kipra, čime je, pred redovnim sudovima u Crnoj Gori, okončan postupak na štetu tužilaca.
S obzirom da su iskoristili sva pravna sredstva u Crnoj Gori, familija Niklanović očekuje zaštitu svojih osnovnih prava od Evropskog suda u Strazburu, kao i drugih međunarodnih institucija, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

Ostavi komentar

0/300