22 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

22° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
US odbija inicijativu za Temeljni ugovor i zakon?

Društvo

Comments 15

US odbija inicijativu za Temeljni ugovor i zakon?

Izvor: Dan

Autor: Antena M

  • Viber

Ustavni sud Crne Gore će na današnjoj sjednici najvjerovatnije odbiti predloge za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Temeljnog ugovora zaključenog između države i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", sudije Ustavnog suda neće prihvatiti inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Temeljnog ugovora, niti preambule i pojedinih članova tog dokumenta, koji je zaključen 3. avgusta 2022. godine. Nezvanične informacije "Dana" su da sudije neće prihvatiti ni inicijative za ocjenu ustavnosti odredaba članova 5, 7 i 19 Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Postupak pred Ustavnim sudom u vezi sa ovim zakonom pokrenut je po inicijativi pet poslanika ranijeg saziva parlamenta – Nikole Rakočevića, Danijela Živkovića, Ervina Ibrahimovića, Ivana Brajovića i Raška Konjevića. Postupak pred Ustavnim sudom za ocjenu Temeljnog ugovora pokrenut je po inicijativi koju su u martu 2023. podnijeli funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Borislav Banović, Ivan Vujović, Bojan Zeković i Mirko Stanić. Inicijative za ocjenu ovih akata podnijelo je i nekoliko NVO i pojedinaca.

Prema saznanjima ovog lista, Ustavni sud je stava da su vjerska prava iz Temeljnog ugovora sa SPC u gotovo identičnom obliku sadržana u temeljnim ugovorima potpisanim s ostalim vjerskim zajednicama.

Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore potpisali su 3. avgusta 2022. patrijarh srpski Porfirije i tadašnji predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović. Dio građana, nezadovoljan zbog toga, protestovao je tog dana ispred vile "Gorica", gdje su patrijarh i Abazović potpisivali ugovor.

Izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, o kojem će se danas izjasniti sudije US, izbrisani su sporni članovi koji su se odnosili na mogući prelazak imovine vjerskih zajednica u državno vlasništvo ako vjerske zajednice nemaju adekvatne dokaze da su vlasnici te imovine.

Izmjenama zakona, usvojenim po okončanju trodecenijske vladavine DPS-a, izbrisan je i član zakona koji se odnosi na registraciju vjerske zajednice koja djeluje u Crnoj Gori i uveden je termin o njenoj evidenciji. Zbog tih odredaba u prethodnom zakonu, krajem 2019. i tokom 2020. godine organizovane su velike protestne litije.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Mira

Zašto bi postojao Ustavni sud ,ako litijaska vlast može u Skupštini da izglasa šta im je drago,i bez obzira da li je na štetu Crne Gore

Fori

Ovo nije u.s.ovo je sud srpske crkve i cetnika

sičija

Živjela Crnogorska pravoslavna crkva! Pokradeni smo - vratićemo pokradeno! Crna Gora danas živi u bolesnoj paralelnoj stvarnosti. Uštinimo se, jesmo li to mi, ili Vranjanci?