Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Džomić: Patrijarh SPC nije rimski papa!

| Postavio/la: Antena M | Izvor: Pobjeda

Džomić: Patrijarh SPC nije rimski papa!

Ne vjerujem da sve ovo može da dovede do dubljih podjela i sukoba jer naši episkopi čuvaju jedinstvo – komentariše protojerej Velibor Džomić za današnju „Pobjedu“ previranja unutar Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje kako je „mitropolit Amfilohije jedan od najuglednijih članova Sabora (SPC) i ne može biti nikakvog problema ili sukoba kada članovi tog najvišeg crkvenog tijela podnesu inicijativu patrijarhu za sazivanje Sabora“.

„Antena M“ je, između ostalog, izvještavala o događajima 6. oktobra u Žiči. Ispred petnestak srpskih arhijereja, Amfilohije Radović uručio je tada Irineju Gavriloviću pisani zahtijev za jesenje zasijedanje Sabora najkasnije 9. oktobra. Patrjarh SPC i mitropolit crnogorsko-primorski tom prilikom su se žustro konfrontirali. Irinej je Amfilohijev zahtijev – odbio.

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

Džomić za „Pobjedu“ kaže da je „mitropolit Amfilohije jedan od najuglednijih članova Sabora i ne može biti nikakvog problema ili sukoba kada članovi tog najvišeg crkvenog tijela podnesu inicijativu patrijarhu za sazivanje Sabora“.

Amfilohije i njegova grupa episkopa, međutim, teškim kvalifikacijama su optužili Irineja, tj. Sinod SPC kojim rukovodi Irinej.

Navode, na primjer, da je narušen ugled patrijarha SPC i da je „potcijenjeno zavještanje koje nam je ostavio Sv. Sava“.

Ukoliko Irinej odbije zahtijev Amfilohija i grupe episkopa za sazivanje vanrednog Sabora, tvrde da bi došlo do „narušavanja jedinstva Srpske crkve“!

Amfilohije pisao Irineju: Narušili ste ugled patrijarha SPC, potcijenili Sv. Savu…

Džomić ipak tvrdi da je „dobro da arhijereji imaju različite stavove“.

„Ali, poznato je, da sveti kanoni nalažu da, kad u Saboru nema jednoglasja, onda važi glas većine. Patrijarh jeste prvi među jednakima i predstojatelj naše pomijesne crkve, ali on nije rimski papa i to je činjenica koja je bitna u Pravoslavnoj crkvi“, ocjenjuje protojerej Velibor Džomić za „Pobjedu“.

 

 

Komentari

Srba Crnogorčević,

@non vice versa, Nisu oni nikog posrbljavali, to su najveće gluposti, toliki ljudi su se od Njegošak pa i ranije naseljavali u Srbiji, mogli su da budu birani za direktore, predsednike, sasvim ravnopravni sa svim Srbima

kipranov,

Da li neko moze navesti nekog Srbina od koga je Crna Gora ikad imala nesto sem stete i nevolje

non vice versa,

Poznato je da je kroz istoriju Srbija imala jednog iskrenog saveznika CG i da od nijednog Crnogarca Srbija nije imala stete sem slave i koristi pocev o ratnika do slikara glumaca knjizevnika pjesnika koje su oni posrbljavali i evo samo Savicevic sto je ucinio za srpski fudbal pa sad ga blate jer je

Srba Crnogorčević,

али је оно српска црква свега славеносрпскога народа и мати свијех српскијех цркавах, у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили

Grbalj,

Samo slijepi ne vidi da su se oko novca tj. moći posvađali. Ono što je Hris zabranjivao, potpuno su se vezali za materijalno... Sve dolazi na svoje, cijelo Svetosavlje je nastalo na lažima i mitovima. Kad se sagleda i cijela srpska istorija su izgubljene bitke zbog toga i kradu istoriju od drugih...

Šćepan,

Isto bi se dešavalo i Crnoj Gori, da je ostala u braku sa Srbijom. To je demokratsko pravo većine. Meni nije jasna težnja bilo koga da bude manjina!? Zašto se gurate da vas preglasavaju!? Da li postoji neko ko je bio na sve spreman za projekat velike Srbije, kao Amfilohije? I ? Preglasan, ponižen... Volimo te Crna Goro!

Liberal,

Ma idite u Srbiju, te se tamo međusobno ... oko vaše crkve

Ostavi komentar

0/300