10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džomić: Patrijarh SPC nije rimski papa!

Religija

Comments 7

Džomić: Patrijarh SPC nije rimski papa!

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ne vjerujem da sve ovo može da dovede do dubljih podjela i sukoba jer naši episkopi čuvaju jedinstvo – komentariše protojerej Velibor Džomić za današnju „Pobjedu“ previranja unutar Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje kako je „mitropolit Amfilohije jedan od najuglednijih članova Sabora (SPC) i ne može biti nikakvog problema ili sukoba kada članovi tog najvišeg crkvenog tijela podnesu inicijativu patrijarhu za sazivanje Sabora“.

„Antena M“ je, između ostalog, izvještavala o događajima 6. oktobra u Žiči. Ispred petnestak srpskih arhijereja, Amfilohije Radović uručio je tada Irineju Gavriloviću pisani zahtijev za jesenje zasijedanje Sabora najkasnije 9. oktobra. Patrjarh SPC i mitropolit crnogorsko-primorski tom prilikom su se žustro konfrontirali. Irinej je Amfilohijev zahtijev – odbio.

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

Džomić za „Pobjedu“ kaže da je „mitropolit Amfilohije jedan od najuglednijih članova Sabora i ne može biti nikakvog problema ili sukoba kada članovi tog najvišeg crkvenog tijela podnesu inicijativu patrijarhu za sazivanje Sabora“.

Amfilohije i njegova grupa episkopa, međutim, teškim kvalifikacijama su optužili Irineja, tj. Sinod SPC kojim rukovodi Irinej.

Navode, na primjer, da je narušen ugled patrijarha SPC i da je „potcijenjeno zavještanje koje nam je ostavio Sv. Sava“.

Ukoliko Irinej odbije zahtijev Amfilohija i grupe episkopa za sazivanje vanrednog Sabora, tvrde da bi došlo do „narušavanja jedinstva Srpske crkve“!

Amfilohije pisao Irineju: Narušili ste ugled patrijarha SPC, potcijenili Sv. Savu…

Džomić ipak tvrdi da je „dobro da arhijereji imaju različite stavove“.

„Ali, poznato je, da sveti kanoni nalažu da, kad u Saboru nema jednoglasja, onda važi glas većine. Patrijarh jeste prvi među jednakima i predstojatelj naše pomijesne crkve, ali on nije rimski papa i to je činjenica koja je bitna u Pravoslavnoj crkvi“, ocjenjuje protojerej Velibor Džomić za „Pobjedu“.

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Srba Crnogorčević

@non vice versa, Nisu oni nikog posrbljavali, to su najveće gluposti, toliki ljudi su se od Njegošak pa i ranije naseljavali u Srbiji, mogli su da budu birani za direktore, predsednike, sasvim ravnopravni sa svim Srbima

kipranov

Da li neko moze navesti nekog Srbina od koga je Crna Gora ikad imala nesto sem stete i nevolje

non vice versa

Poznato je da je kroz istoriju Srbija imala jednog iskrenog saveznika CG i da od nijednog Crnogarca Srbija nije imala stete sem slave i koristi pocev o ratnika do slikara glumaca knjizevnika pjesnika koje su oni posrbljavali i evo samo Savicevic sto je ucinio za srpski fudbal pa sad ga blate jer je