9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Blic”: Srbi će preskupo platiti podršku Ruskoj crkvi?

Religija

Tag Gallery
Comments 2

„Blic”: Srbi će preskupo platiti podršku Ruskoj crkvi?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Moskovska patrijaršija priželjkuje zategnute odnose Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Carigrada – piše srpski „Blic” i pita se nije li SPC „moneta za potkusurivanje” Moskve i Vaseljenske patrijaršije.

„Proslavu autokefalnosti SPC pratilo je nekoliko apsurda i skandala. Srpska crkva, iako je planirano da svoju autokefalnost proslavi u prisustvu patrijarha drugih pravoslavnih crkava, jednostavno je povukla pozive i nikoga nije na kraju pozvala”, piše „Blic”.

„800. godišnjica autokefalije”: SPC otkazala pozive sestrinskim crkvama da prisustvuju proslavi?

„Carigradski patrijarh je, želeći da učini čast SPC, organizovao 12-13. oktobra proslavu autokefalnosti, poslao dva pozivna pisma za proslavu u Nikeji”, ali je, tvrdi „Blic”, „iz Sinoda SPC izokola, poslata poruka vladikama ‘da nije poželjno da idu’”. 

„Blic” dalje piše „da grupa vladika svađa SPC sa Carigradom, posljedice bi mogle da budu drastične”, a „ovakav skandal Sinoda SPC otvara mogućnost recipročnoga odgovora Vaseljenskoga Patrijarha”.

„Autokefalnost SPC je po mišljenju mnogih dovedena na tanak led zato što je promijenjena politička situacija na kanonskoj teritoriji SPC”, piše „Blic”.

„Neprestani su pokušaji vlasti u Makedoniji i Crnoj Gori da izdjejstvuju svoje samostalne crkve. Podrška Vaseljenskoga Patrijarha Srpskoj crkvi je od ključnoga značaja – jer bi eventualna podrška patrijarha Vartolomeja separatističkim crkvenim pokretima bila težak udarac za SPC”.

***

Međutim, Vaseljenska patrijaršije nije pozvala na proslavu „800. godišnjice autokefalnosti” SPC, kako tvrdi „Blic”.

„Antena M” je izvijestila da će u Nikeji „povodom 800 godina hirotonije (posvećenja, rukopoloženja) Svetoga Save, Njegova Svesvetost patrijarh Vartolomej u neđelju 13. oktobra načelstvovati svetom liturgijom”.

SINOD IZ CARIGRADA: Prije 800 godina samo rukopoložili Sv. Savu. Ne pominju da su mu dali autokefaliju

***

Konfrontirajuće pozicioniranje prema Vaseljenskoj patrijaršije nije izolovana odluka „grupe vladika SPC”, već postupanje Sinoda SPC na temelju obavezujuće odluke Sabora SPC, koji uključuje sve eparhijske arhijereje SPC.

SPC je odlukom svoga Sabora osudila Vaseljensku patrijaršiju zbog, kako tvrdi, „nekanonskoga” postupanja u Ukrajini. Podržana je Ruska pravoslavna crkva i poručeno da SPC ne priznaje autokefaliju Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Iako SPC nije prekinula kanonsko i litugrijsko jedinstvo sa Carigradom, Sinod SPC je preporučio srpskoj jerarhiji da ne saslužuje sa jerarhijom Vaseljenske patrijaršije. Proslava koju Vaseljenska patrijaršije najavljuje u Nikeji je – liturgijska.

***

Ruski patrijarh, Kiril Gundjajev, proljetos je upozorio Srbe da ne vjeruju Vartolomeju:

„To što je patrijarh Vartolomej rekao o Makedoniji i Crnoj Gori uopšte ne garantuje da se ukrajinski scenario tamo neće ponoviti”.

„Makedonija i Crna Gora su sada nezavisne države”, rekao je patrijarh Kiril, „a to znači da aktuelnost kanonskih granica SPC, prema tomosu iz 1922. Fanar može lako osporiti”.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

Mjerodavni krugovi Vaseljenske patrijaršije su prethodno saopštili da, uz Makedoniju, ne postoje nikakve kanonske prepreke za Crnu Goru da ima svoju autokefalnu Crkvu.

Danilo, arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije, podržava pravo Crne Gore da ima svoju autokefalnu Crkvu!

Carigrad je tomosom iz 1922. Srbima priznao autokefaliju i status patrijaršije, ali i teritorijalno rasprostiranje jurisdikcije SPC na čitavu nekadašnju Jugoslaviju, uključujući savremenu Śevernu Makedoniju, te na Crnu Goru – koja je do tada imala autokefalnu Crkvu. Taj tomos je na snazi, iako Jugoslavija ne postoji.

Vaseljenska patrijaršija bi intervencijom u Makedoniji – a SPC tamo već pola vijeka nije u stanju da prevaziđe raskol – izvršila reviziju tomosa za SPC iz 1922. godine.

Mitropolit Petar: „Carigrad raspoložen za početak zvaničnih razgovora o priznanju Makedonske crkve”

Sa stanovišta kanonskoga prava to bi imalo refleksije i na sadašnju poziciju SPC u Crnoj Gori.

 

 

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mario

Sve ima svoju cijenu ali i svaka roba svoga kupca!Svetosavci pokušavaju izvući maksimalno iz ne zavidne situacije! Nadam se da neće uspjeti! Sve zavisi od Erdogana,kako će na kraju on proći.

Grbalj

Polako sve dolazi na svoje, laži SPC isplivavaju i svi vjernici shvataju da je u pitanju bio novac a ne Hristovo učenje, novac iz Crnogorskih manastira, novac na koji nikad nije SPC platila PDV, ponašali su se kao država u državi. Konačno tome dolazi kraj. hvala na tekstu!