Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nema garancija da Vartolomej neće priznati autokefaliju Crkvi u Crnoj Gori

| Postavio/la: Antena M

Nema garancija da Vartolomej neće priznati autokefaliju Crkvi u Crnoj Gori

Piše: Vladimir Jovanović

 Danas govorimo o planiranoj strategiji Carigrada, koja ima za cilj utvrđivanje moći u cijelome pravoslavnome svijetu – tvrdi ruski vjerski analitičar Aleksej Smirnov.

Odluka vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja da dodijeli autokefaliju, kako kaže, „raskolničkoj crkvenoj strukturi u Crnoj Gori, ne može se isključiti”.

Ruska agencija „Росбалт”: CRNA GORA DOBIJA TOMOS IZ CARIGRADA, TO JE PITANJE VREMENA

Smirnov tvrdi da „Carigradska patrijaršija zahtijeva pravo davanja autokefalije praktično bilo kojoj crkvenoj strukturi, bez obzira čijoj jurisdikciji pripada“.

Kako prenosi ruski portal „Международная жизнь”, on ocjenjuje da se „ne može isključiti da će, prije ili kasnije, Vartolomej priznati crnogorski raskol”.

„Религия сегодня”: Crna Gora imala AUTOKEFALNU Mitropoliju, SPC osnovana 1918!

„Čak i ako patrijarh Vartolomej danas odbija ovu mogućnost, ko će dati garanciju da śutra neće promijeniti svoje mišljenje i zauzeti drugačije stajalište, kao što je to već bio slučaj u Ukrajini”, kaže Smirnov.

„Naročito, zato što se između njegovih optužbi protiv Ruske može povući paralela. Vartolomej je, naime, rekao da Ruska crkva ništa nije uradila 30 godina u cilju prevazilaženja raskola u Ukrajini. Śutra može isto reći i Srpskoj crkvi“.

Smirnov napominje da patrijarh Vartolomej, „koji se predstavlja duhovnim vođom pravoslavnoga svijeta i navodno djeluje u interesu svih pomjesnih pravoslavnih crkava, nije ništa pomogao Srpskoj crkvi u situaciji u kojoj se našla u vezi sa usvajanjem od strane crnogorskih vlasti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, iako je imao takve mogućnosti" .

„РИА Новости”: Vaseljenska patrijaršija uskratila podršku Srpskoj crkvi u Crnoj Gori

Prema Smirnovu, „ovaj zakon omogućava Carigradu da izvrši pritisak na Srpsku crkvu, na primjer da Srbi smanje kritiku Carigrada zbog njegova priznanja autokefalije Pravoslavne crkve Ukrajine. Ovaj zakon poslužiće kao kakav Damoklov mač koji neprestano visi nad glavom Crnogorsko-primorske mitropolije Srpske pravoslavne crkve".

RUSKI PORTAL: „Neki sveštenici Srpske patrijaršije u Crnoj Gori razmišljaju o nezavisnoj Crnogorskoj crkvi”  

„Za sada, Vartolomej ne želi da ulazi u oštar sukob sa Srbima, jer ga još uvijek zanima koji će Srpska pravoslavna crkva zauzeti konačni stav u vezi sa Ukrajinom”, tvrdi ruski analitičar.

Komentari

opet bodin,

pa sto je ne bi priznali kad je postojala prije SPC? Crna Gora ce konacno dobiti svoju crkvu. MONTENEGRO!!!

Grbalj,

Pa nece danas ali oce za 2-3 godine dok ovi uvezeni srpski popovi izadju iz CG. Polako ali sigurno i s andjelima.

Ostavi komentar

0/300