Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Počela rekultivacija deponije Maljevac

| Postavio/la: Marija Mitrović

Počela rekultivacija deponije Maljevac

Povodom informacije u dijelu medijia o podizanju prašine, usljed jakog južnog vjetra, sa deponije “Maljevac” u Pljevljima, Elektroprivreda Crne Gore se oglasila.

EPCG je, kako su kazali, iz tih razloga ušla u projekat fazne rekultivacije Deponije vrijedan oko 20 miliona eura.

"Podsjećamo, tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu 9 miliona eura a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan i projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane “Pljevlja”.

U tom smislu, eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije u zavrsnoj je fazi a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinsko pravnih odnosa sa 68 porodica čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, trenutno se izvode radovi koji su počeli 22. avgusta a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta.

U okviru faznog rada, naveli su, odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka.

"EPCG je dobila Građevinsku dozvolu a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, krajem jula ove godine,  potpisala Ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao", piše u saopštenju.

Rekultivacijom deponije, kako su kazali, dobiće se zeleni pojas na kojem će biti zasađeno odgovarajuće rastinje i drveće čime će Pljevlja dobiti još jedan uređen parkovski prostor.

 

Ostavi komentar

0/300