Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Radovanović: Proces integracija u EU preduslov stabilnosti

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina business

Radovanović: Proces integracija u EU preduslov stabilnosti Foto: PKCG

Proces integracija u Evropsku uniju (EU) je preduslov stabilnosti Jugoistočne Evrope, njenog demokratskog i ekonomskog prosperiteta, ocijenio je Generalni sekretar Privredne komore (PKCG) Pavle D. Radovanović.

On je učestvovao u radu skupa pod nazivom Debata o Zapadnom Balkanu na visokom nivou: jasne smjernice za dalji napredak, održanom u Skupštini Bugarske u Sofiji, gdje je govorio na panelu posvećenom dijalogu civilnog društva između EU i Zapadnog Balkana, uz visoke predstavnike EU, Bugarske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

Iz PKCG je saopšteno da je organizator skupa bio Evropski ekonomski i socijalni komitet.

“Proces integracija u EU je preduslov stabilnosti Jugoistočne Evrope, njenog demokratskog i ekonomskog prosperiteta. Evropska unija bez zemalja Jugoistočne Evrope je nekompletna i ranjiva”, ocijenio je Radovanović, koji je i kopredsjedavajući Zajedničkog ekonomsko-socijalnog komiteta EU i Crne Gore.

Radovanović smatra da su neotvaranje pregovora, nakon što su Sjeverna Makedonija i Albanija ispunile obaveze, i potencijalna promjena pravila u posljednjoj fazi procesa pregovora sa Crnom Gorom, u najmanju ruku neobični.

Prema njegovim riječima, zaustavljanjem, sprečavanjem i usporavanjem procesa pregovaranja EU pravi geostratešku i istorijsku grešku i dovodi u pitanje svoj kredibilitet i pouzdanost, kako je Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) konstatovao u Rezoluciji od 31. oktobra.

“Sada smo u fazi kada su, bez obzira na izrečeni stav da su vrata otvorena, politika proširenja i integracije zemalja Zapadnog Balkana stavljene u drugi plan. To je pogrešan put i za EU i za naše zemlje”, rekao je Radovanović.

Zastoj u integracijama i daljoj implementaciji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, kako je dodao, iskoristiće treće zemlje poput Rusije, Kine i Turske, koje imaju legitimni interes da promovišu svoju politiku širom svijeta.

“Svaka balkanska zemlja treba da postane članica EU kada ispuni sve uslove za članstvo. Nadam se da će napor Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Evropskog parlamenta, pozivi civilnog društva i vlada svih zemalja Jugoistočne Evrope, uroditi plodom i da će proces integracija biti nastavljen, uvažavajući pojedinačne rezultate zemalja”, zaključio je Radovanović.

Ostavi komentar

0/300