Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bogdanović: Cilj Bijenala naći ideal u spoju tradicije i inovacije

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Bogdanović: Cilj Bijenala naći ideal u spoju tradicije i inovacije

Cilj ovogodišnjeg Balkanskog arhitektonskog bijenala "Decoding Balkan" je pronalaženje odgovora kako naći mjeru i ideal u spoju tradicije i inovacije, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koje je i otvorio smotru u Beogradu.

"Ovog puta, cilj je jasan, pronicanje do odgovora koji bi vodili ka novom trendu, ka prevazilaženju izazova koji je danas zajednički imenitelj mnogim regijama u okviru Balkanskog poluostrva – kako naći mjeru i ideal u spoju tradicije i inovacije i kako dostići punu kompatibilnost između našeg impresivnog kulturnog i arhitektonskog nasljeđa i tendencija ovovremene, moderne arhitekture", kazao je Bogdanović.

On je istakao kako je siguran da ta pitanja ni za koga nijesu novost.

"Uostalom, svi smo već dugo posvećeni traganju za odgovorima na njih u okviru naših sredina. Međutim, jednako sam uvjeren da je upravo ova smotra idealna da te teme otvorimo zajedno", poručio je on.

Ovogodišnje Bijenale trajaće tri dana, a priznanje za inicijativu zaštite kulturne baštine 20. vijeka pripalo je Ministarstvu kulture u Vladi Crne Gore.

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi „Montenegro Decoding Balkan“, nakon čega je direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović govorio na temu „Zaštita kulturnog nasljeđa 20. vijeka“.

Tokom sjutrašnjeg programa u bioskopu „Balkan“, biće upriličena diskusija na temu „Crna Gora – internacionalizacija i vizibilnost“, nakon čega će biti prikazan i projekat crnogorskog paviljona za EXPO Dubai 2020, koji će predstaviti vođa autorskog tima Matija Vuković.

Nakon toga, na Bijenalu će biti riječi i o skijalištima Crne Gore, njihovoj infrastrukturi i arhitekturi. Prezentaciju tog segmenta upriličiće dr Sonja Radović Jelovac.

U okviru segmenta „Crna Gora – institucionalno strukovna kolaboracija“, glavni arhitekta Podgorice Filip Aleksić predstaviće projekat „Mikro 020“, a arhitekte Ema Alihodžić Jašarović i Marko Stjepčević prezentiraće koncept „Kolektor“.

U završnom dijelu drugog dana, o aktuelnim projektima u Beogradu govoriće gradski urbanista tog grada Marko Stojčić, dok će Aleksandar Zeljić govoriti na temu “Arena investicija u arhitekturi“.

Bijenale će biti okončano u subotu, i to stručnom panel diskusijom „Nova konkorda“.

Ostavi komentar

0/300