Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Glavni grad nastavlja pružanje servisa personalne asistencije i medijacije u zajednici za OSI

| Postavio/la: Milena Aprcović

Glavni grad nastavlja pružanje servisa personalne asistencije i medijacije u zajednici za OSI

Sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak potpisali su Protokole o saradnji u oblasti socijalne zaštite, kojim se konkretizuju zajedničke aktivnosti na pružanju usluga podrške za život u zajednici, usmjerene na kvalitetniji život osoba sa invaliditetom, kroz projekte "Servis personalne asistencije za osobe sa invaliditetom" i "Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom".

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, za oba servisa Sekretarijat za socijalno staranje opredijelio je ukupno 80.000 eura iz budžeta za 2020. godinu, što je 20.000 eura više nego prošle godine.

"Protokoli predstavljaju nastavak saradnje, započete u 2018. godini, koja je trajala i tokom 2019. kada je pored servisa personalne asistencije, od aprila, započet i projekat Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom. Tokom dosadašnjeg perioda su prikupljena iskustva značajna za kvalitetan nastavak projekta", navedeno je u saopštenju. 

Cilj Protokola je da konsoliduje i razvije odnose i saradnju Sekretarijata i Crvenog krsta, kako bi se zajednički unaprijedio položaj osoba sa invaliditetom.

"Nastavljena je i saradnja, započeta u pilot-fazi projekta, sa nevladinim organizacijama i udruženjima koja su prepoznata u radu iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom. Ove organizacije su dale svoj doprinos u odabiru korisnika za oba servisa, a na osnovu toga i u odabiru personalnih asistenata i biće aktivno uključene u ostale projektne zadatke.

Na osnovu potpisanih protokola, Sekretarijat za socijalno staranje, u okviru projekta “Servis personalne asistencije za osobe sa invaliditetom” finansira troškove radnog angažovanja osam personalnih asistenata, od čega šest sa punim radnim vremenom i dva sa polovinom radnog vremena, dok će se kroz projekat “Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom” obezbijediti angažovanje mobilnog tima koji se sastoji od socijalnog radnika i psihologa za pružanje psihosocijalne podrške, kao i stručne i materijalne podrške u ostvarivanju prava lica sa invaliditetom", navode u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300