14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kolika je imovina Ministarstva odbrane?

Politika

Comments 0

Kolika je imovina Ministarstva odbrane?

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspolaže sa 95 lokacija sa 1.400 objekata visokogradnje, 37 poslovnih prostora, 247 garaža i 247 stanova. To se navodi u Dugoročnom planu odbrane koji je nedavno objavljen.

Ministarstvo i Vojska trenutno aktivno koriste 23 lokacije.

Od ukupnog broja vojnih lokacija 20 je ustupljeno Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore. Pet vojnih lokacija izdato je u zakup, a sredstava od izdavanja su prihodi Ministarstva odbrane - objašnjeno je u dokumentu.

Prema informacijama u dokumentu, Ministarstvo je u proteklom periodu predalo 98 poslovnih prostora Upravi za imovinu. - Ministarstvo upravlja sa 37 poslovnih prostora od kojih je, uz saglasnost Vlade Crne Gore, 16 opredijeljeno za rad službi Ministarstva, a 21 je opredijeljeno za prodaju - navodi se u informaciji.

Sve vojne nepokretnosti kojima raspolaže Ministarstvo, piše u dokumentu, klasifikovane su kao perspektivne i neperspektivne vojne lokacije.

U perspektivne vojne lokacije Ministarstvo je uvrstilo kasarne u Danilovgradu, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Pljevljima i Baru kao i poligone u Nikšiću i Pljevljima.

Nepespektivnu vojnu imovinu, prema podacima iz dokumenta, između ostalog predstavlja kasarna na Žabljaku, aerodrom u Nikšiću, kasarna na Starom aerodromu, klub Vojske u Baru, kasarna u Herceg Novom. - Novom organizacijom i formacijom Vojske stvoreni su uslovi za smanjenje broja lokacija i objekata vojne infrastrukture i njihovo plansko napuštanje.

Najveći dio vojne infrastrukture, u kojoj se nalazi neperspektivno naoružanje i vojna oprema, predviđen je za valorizaciju.

Do rješavanja njihovog konačnog statusa izvodiće osnovne radnje održavanja iz domena infrastrukture kao i fizičke zaštite - navodi se u dokumentu.

Prema objavljenom planu, resor Predraga Boškovića planira da u cilju racionalizacije i oslobađanja od viška vojnih nepokretnosti, pripremi detaljne planove napuštanja i predaje neperspektivnih vojnih lokacija Upravi za imovinu, dok će na perspektivnim lokacijama biti izgrađeni novi objekti.

- Na perspektivnim lokacijama predviđena je izgradnja novih objekata i rekonstrukcija postojećih objekata i infrastrukture, u skladu sa izrađenim detaljnim urbanističkim planovima i potrebama Ministarstva i Vojske - navodi se u dokumentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR