Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ujedinjena Crna Gora: Vlast da crkvi vrati oteto, a ne da otima

| Postavio/la: Marija Mitrović

Ujedinjena Crna Gora: Vlast da crkvi vrati oteto, a ne da otima

Ujedinjena Crna Gora osuđuje namjeru Vlade Crne Gore da kroz Zakon o vjerskim slobodama zaprijeti opštem miru i legalizuje, kako kažu, otimanje imovine SPC-a.

"Pravo svojine je garantovano Ustavom, a obaveza Vlade je da to pravo štiti. Takođe, upozoravamo režim da je svojina naše Crkve svojina naših predaka koji su je često gradili, dograđivali, zavještavali i umnožavali i da je naša obaveza u odbrani te imovine višestruka. Zaista je obaveza naše državne vlasti da Crkvi vrati oteto kroz revolucionarne zakone, a ne da joj prijeti otimanjem preostalog. Ova država je i dužna da pamti stradanje Crkve i njenog sveštenstva i monaštva tokom Drugog svjetskog rata, da rehabilituje sve njih koji su stradali u pružanju otpora, prvo strahotama fašizma, a onda i užasu jednopartijskog sistema koji je decenijama uzurpirao osnovna ljudska prava i slobode", navodi se u saopštenju.

Iz UCG su naveli da crkva ne smije biti iskorišćena za političke borbe.

"DPS je na svom Kongresu, "hiratonisao" i "rukopoložio" svog lidera za poglavara svega i svačega. Može se stoga postaviti i vođa partijske crkve, ali neće se dopustiti da se pogaze slobode i prava vjerujućih ljudi i imovina jedine Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Upozoravamo vlast da ne narušavaju multietnički i vjerski sklad kako bi ispunili svoje partijske smjernice i pogrešne ideologije, jer narod u Crnoj Gori će stati uz Crkvu i spreman je da brani svetinje od otimačine. To je pokazalo i hiljada vjernika na Trojičindanskom saboru.

Pozivamo na mudrost i zaustavljanje sile i pravnog nasilja. Podsjećamo da Crna Gora ima sa svim drugim vjerskim zajednicama, osim SPC, potpisane sporazume i dokumenta o imovinskim odnosima, pa je jasna namjera da ovim zakonom DPS želi da udari na temelj mira narodne sloge u Crnoj Gori", naveli su u saopštenju.

Komentari

Zoran,

Pojasni malo pametnjakoviću,đe je i eta to Država otela vama srbskijem vladarima.....

Nikola,

Danilovicu ,posto se nijesi oglasavao kad su NAMA otimane crkve od strane srpskijeh popova a takodje se nijesi javljao kad su srbi procerali crnogorskoga kralja i unistili NAM drzavu zamolio bih te da to saopstis popovima koji ti svaki dan dolaze u stranku !!!

Ostavi komentar

0/300