Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Vrhovni sud izdao međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AP

Vrhovni sud izdao međunarodni nalog za hapšenje Pućdemona Foto: Beta/AP

Sudija španskog Vrhovnog suda Pablo Ljarena izdao je danas međunarodni nalog za hapšenje bivšeg katalonskog predsjednika Karlesa Pućdemona nakon što su izrečene višegodišnje kazne katalonskim političarima.

Španski Vrhovni sud danas je osudio devet od 12 Katalonaca na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. predvođeni Pućdemonom.

Pućdemona koji je u Belgiji terete za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava, isto za šta je devet političara dobilo zatvorske kazne.

On je osudio odluku Vrhovnog suda Španije i pozvao na akciju.

"Ukupno 100 godina zatvora… vrijeme je da se reaguje kao nikada do sada. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", tvitovao je Pućdemon.

Španija je prvi nalog izdala 2017. godine, ali ga je kasnije povukla nakon što je njemački sud odlučio da Pućdemon ne može biti izručen Španiji zbog pobune, što je bila prvobitna optužba.

Šef katalonske vlade Kim Tora je apelovao na španske vlasti da "zaustave represiju" i amnestiraju osuđene, kao i optužene u bjekstvu. 

Ostavi komentar

0/300