15 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto Vučić naoružava Srbiju i "prati" šta radi Crna Gora?

Region

Comments 1

Zašto Vučić naoružava Srbiju i "prati" šta radi Crna Gora?

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sa punim pravom iznio je zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba u regionu, smatra vojni analitičar iz Srbije Zoran Dragišić.

Dodaje da politička situacija prije ide u pravcu eskalacije sukoba nego u pronalaženju rješenja na duži rok.

Sa druge strane vojni analitičar iz Hrvatske Igor Tabak, smatra da Vučićeve izjave imaju prvenstveno unutrašnju političku motivaciju.

Podsjetimo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio kako je zabrinut zbog, kako je naveo, potencijalne eskalacije sukoba u regionu. On je, podsjetimo, kazao da se Srbija naoružava jer vidi da to rade sve zemlje oko nje.

"Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere traži Crna Gora i sve to pratimo", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić: Vidimo ko naoružava Albance i koje helikoptere traži Crna Gora

Za komentar Vučićeve izjave pitali smo profesora na Fakultetu bezbjednosti i vojnog analitičara iz Srbije Zorana Dragišića.

“Naoružanje po sebi nije toliki problem. Postoji mnogo neuralgičnih tačaka i mnoge stvari na Balkanu još uvijek nijesu rješene. Politička situacija prije ide u pravcu eskalacije sukoba nego u pronalaženju održivih rješenja na dugi rok, tako da mislim da zabrinutost koju je izrazio Vučić apsolutno nije bez osnova”- kazao je Dragišić za Antenu M.

Upitan da li Vučićeva izjava potvrđuje da u regionu postoji mini trka u naoružanju, Dragišić je kazao da je činjenica da sve zemlje u regionu podižu spremnost svojih oružanih snaga.

“Ima tu nekoliko razloga. Jedan je strah od sukoba i niko ne želi da nespreman uđe. Sa druge strane ne treba zaboraviti da su oružane snage svih zemalja u regionu u popriličnom zaostajanju. Svako tvrdi da naoružanje nije usmjereno niti protiv koga, ali generalno Srbija mora da prati taj korak pogotovo što treba imati u vidu da Srbija nije članica NATO-a. Ta pozicija od nas zahtijeva da budemo bolje naoružani i bolje pripremljeni od svojih susjeda koji su u NATO-u, jer oni imaju oslonac u toj velikoj vojno političkoj organizaciji a taj oslonac Srbija nema”- naveo je Dragišić.

Srbija mora imati u vidu šta se oko nje dešava i ko se naoružava, kazao je Dragišić.

“Kada je u pitanju Crna Gora to za nas nije problematično jer sa Crnom Gorom nemamo problema. Ali kada je u pitanju naoružavanje na Kosovu i to naoružavanje ilegalnih formacija, onda je to nešto o čemu Srbija mora itekako da vodi računa. Mislim da izjava Vučića upravo ide u pravcu jasnog stavljanja do znanja da znamo šta se u regionu dešava i da to pratimo”- kazao je Dragišić.

Vojnog analiticara iz Hrvatske Igora Tabaka pitali smo da li izjava Vučića doprinosi stabilnosti regionu.

“Takva jedna retorika ne doprinosi stabilnosti, miru i predvidivom funkcionisanju država regiona. To je upravo razlog zbog kojeg je Hrvatskoj stalo da zemlje u susjedstvu uđu i u NATO savez i u EU, jer su to okviri koji otežavaju takve nekakve vojno političke avanturizme i u krajnjoj liniji daju susjedima dobar dojam šta se radi zašto se radi i zapravo smanjuju tenzije same po sebi”- kazao je Tabak.

Sve izjave Vučića, kako smatra Tabak, imaju prvenstveno unutrašnju političku motivaciju.

“Srbija nažalost iz nekih razloga ima problema sa većinom svojih susjeda. Kosovo i Hrvatska tu dominiraju. Hrvatska kao zemlja uklopljena u šire sigurnosne i političke organizacije, definitivno ne bi trebalo da se nalazi u toj vizuri, jer naša cijela politika je uklopljena u šire koncepte koje nam ne pada na pamet narušavati”, naveo je Tabak.

Navode da u regionu postoji mini trka u naoruzanju, Tabak smatra netačnim. Napominje da se neke stvari moraju obnoviti da bi vojske u regionu bile u mogućnosti djelovati prema svojim obavezama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Kiko Vujović

Ako "svi iz okriženja tvrde" da se ne naoružavaju radi neke eskalacije u regionu, nego da kvalitetnije opreme svoju vojsku. Čemu onda izmišljotinja pojedinih analitičara a i novinara da se sprema nekakav sukob u regionu !? Sjećam se ranije jedne izjave Ramba Amadeusa " Dajte mi sve medije i izazvaću svjetski rat između žena i muškaraca"