11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Duodrama ''Crvena'': Branislav Lečić u ulozi čuvenog Marka Rotka

Kultura

Comments 0

Duodrama ''Crvena'': Branislav Lečić u ulozi čuvenog Marka Rotka

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Duodrama „Crvena“, u režiji mladog crnogorskog reditelja Danila Marunovića, kojom će započeti februarski repertoar Zimske scene „Barskog ljetopisa“ biće odigrana u večeras na sceni Doma kulture, u 20 sati.

Ovaj komad, nastao po tekstu američkog pisca i scenariste Džona Logana, produkcijsko je ostvarenje 30. izdanja festivala „Grad teatar“ Budva i od svog premijernog izvođenja 2016. puni pozorišne sale u regionu.

Predstava „Crvena“je univerzalna, izazovna i emotivna rasprava o različitim aspektima umjetnosti i umjetničkog stvaranja, ali i o opštijim temama traganja za smislom, prolaznosti, usamljenosti i smrti.

Protagonisti su slavni slikar apstraktnog ekspresionizma Mark Rotko, koji se u svom njujorškom ateljeu, krajem pedesetih godina prošlog vijeka, bori da balansira komercijalno zavodljivu narudžbu, sa svojim umjetničkim vizijama i beskompromisnim životnim uvjerenjima; i njegov mladi asistent Ken, koji Rotkapostepeno suočava sa bolnim zabludama koje gaji i blijeđenjem značaja u dinamičnom svijetu umjetnosti.

„Crvena“ je ujedno i suptilno podsticajna predstava čiji je širi društveni smisao važan, u kontekstu borbe festivala „Grad teatar” za opstanak umjetnosti.

„Silikonski „raj“ koji ofanzivno nude diskoteke „Pariz“, „Trokadero“, „Majami“ili „Top hil“, šund je antologijskih razmera. U ovoj borbi Davida i Golijata, u okolnostima neravnopravnih mogućnosti, produkcija „Crvena“odnosi (simboličku) pobedu“, istakla je ranije Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka.

U komadu igraju Branislav Lečić, u ulozi čuvenog Marka Rotka i Marko Grabež, kao njegov pomoćnik Ken.

Marunović, pored režije, potpisuje i dramatizaciju i izbor muzike. Autor scenografije je poznati crnogorski slikar Dimitrije Popović, dok je za kostimografiju bila zadužena Andrijana Pajić.

Cijena ulaznice je pet eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR