Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Crnogorsko oro" u okviru manifestacije Dani evropske baštine

| Postavio/la: Milena Aprcović

"Crnogorsko oro" u okviru manifestacije Dani evropske baštine Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su danas "Crnogorski oro" u NP Lovćen, na gumnu ispred Crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima, u okviru manifestacije "Dani evropske baštine", čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je i ranijih godina uspješno učestvovalo u obilježavanju ove značajne manifestacije, koja se organizuje na prostoru cijele Evrope, napominju iz NPCG. 

"Odgovarajući na temu ovogodišnje proslave Dana evropske baštine - „Umjetnost i zabava: baština na pozornici, željeli smo da prvenstveno oživimo našu prošlost i tradiciju. Kroz izvođačko-umjetničku dimenziju, u prirodi, Kulturno-umjetnički ansambl Njegoš sa Cetinja, na autentičnoj pozornici - gumnu, koje je oduvijek bilo mjesto zbora, dogovora i narodnih igara, izveo je Crnogorski oro kao dio igračke tradicije Crne Gore.

Osim njih nastupio je i guslar Stevan Čavor svirajući na tradicionalnim muzičkim instrumentima guslama i diplama, a stihove iz Gorskog vijenca govorio je glumac Zoran Vujović", kazala je Snežana Vukotić, etnolog u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore i ujedno autorka programa koji je realizovan u NP Lovćen. 

Ovaj događaj podrazumijevao je upoznavanje, prvenstveno mladih, sa tradicionalnom narodnom igrom kola, kao dijelom narodne umjetnosti, ali isto tako i popularizaciju igračke tradicije Crne Gore, dodaju u saopštenju. 

Direktor NP Lovćen Veselin Živanović istakao je značaj organizovanja programa "Crnogorski oro" na Ivanovim koritima, u cilju promocije etnografske baštine ovog zaštićenog područja.

"U narednom programu upravljanja nastojaćemo da što više pripremimo ovakvih i sličnih aktivnosti kako bi doprinijeli edukaciji mladih i njihovom upoznavanju sa tradicijom i običajima", kaže on. 

Takođe su svi učesnici skupa iskazali zadovoljstvo saradnjom sa Nacionalnim parkovima Crne Gore.

Zainteresovani posjetioci imali su priliku da i sami učestvuju u igri, jer su članovi KUD "Njegoš" tokom događaja pokazali osnovne igračke korake kola. 

Manifestacija "Dani evropske baštine", pokrenuta je u cilju promocije zajedničke evropske baštine, 1985. godine u Francuskoj.

Manifestacija se obilježava u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, podstiče istraživanja bogate i raznolike kulture sa ciljem promocije, ali i zaštite njenih jedinstvenih vrijednosti.

Ona takođe upućuje na uključivanje svih segmenata društva u principe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te prenošenje znanja i iskustava, koja bi doprinijela da se nasljeđe učini dostupnim i interesantnim svim generacijama kao iskustvo.

Komentari

gojko,

dobro da je Čavor mogao danas pjevati nakon jučerašnjeg pojanja Pod Lastvom pred onakvim skupom.

Ostavi komentar

0/300