Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade za 2019.

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade za 2019.

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade donio je odluku da se Njegoševa nagrada za 2019. dodijeli književniku Jovici Aćinu, za roman “Srodnici”, objavljen 2017. u izdanju Lagune iz Beograda.

"U dosadašnjem radu Žiri je raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od9 kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja: Refik Ličina, Darko Cvijetić, Elena Aleksieva, Vlada Urošević, Vlado Žabot, Jovica Aćin, Igor Mandić, Sinan Gudžević i Ivica Đikić", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

U skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je prethodno utvrđenu listu sveo na uži izbor u koji su ušli: Jovica Aćin, Sinan Gudževići Vlada Urošević, a nakon toga je tajnim glasanjem, većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli književniku Jovici Aćinu iz Beograda.

"Prema mišljenju Žirija, roman Srodnici Jovice Aćina napisan je postupkom majstora koji suvereno vlada umijećem pripovijedanja, jednako kao i gradnjom vrlo složene romaneskne strukture.

Na prvi pogled Srodnici se mogu učiniti kao postmodernistička igra u kojoj se i sa čitaocem računa kao s akterom. No udio fino podložene ironije i autoironije, prisutan u podsloju teksta, razotkriva ovaj Aćinov roman kao djelo koje svoje postmodernističko porijeklo dovodi u pitanje I dokida, rastvarajući se kao roman s mnogim ozbiljnim značenjima.

Srodnike je moguće gledati i kao svojevrsnu krunu dosadašnjega Aćinovog književnog opusa, koji je u svim svojim razgranatim vidovima (pripovjedačkom, esejističko, romansijerskom, prevodilačkom, uredničkom) djelo jedne čudesne i potpune posvećenosti i predanosti književnosti kao životnom izboru", dodaje se u saopštenju.

Međunarodni Žiri za dodjelu Njegoševe nagrade čine istaknuti književniciiz sedam zemalja regiona: Bogomil Đuzel, predsjednik žirija (Sjeverna Makedonija), Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Lyapova (Bugarska), Dušan Šarotar (Slovenija), Gojko Tešić (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora).

Njegoševu nagradu uručuje Predsjednik Crne Gore na Cetinju.

Ostavi komentar

0/300