10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Promovisana knjiga "Početak srpske okupacije"

Kultura

Comments 0

Promovisana knjiga "Početak srpske okupacije"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Drugi dan 5. internacionalnog sajma knjiga u Podgorici otvoren je promocijom knjige "Početak srpske okupacije" Slobodana Čukića. Pośetioci promocije imali su priliku da svjedoče izlaganjima autora i Vlatka Simunovića, saopštili su organizatori sajma.

Na početku, Simunović se osvrnuo na značaj Čukićeva djela, on zaključuje:

„Za nas je ova knjiga jako važna jer imamo procjenu da je bitna i za cijelu Crnu Goru, za crnogorski narod, za sve ljude kojima je u srcu sloboda i koji nastoje da se mistifikacije, krivotvorenja i sve neistine iz tog tegobnog i teškog perioda Crne Gore demistifikuju i da se dođe do nečega što je elementarna, sušta – gola istina“.

Govoreći o svojoj knjizi kroz prizmu priče o istinitosti ili neistinitosti istorijskih fakata, Čukić je istakao sljedeće: „Prije dvadeset i pet ili prije trideset godina moglo se govoriti da javnost nije upoznata sa istorijskim činjenicama i da u tom smislu neko može da stekne pogrešnu sliku i da prihvati tu priču o oslobođenju. Međutim, u posljednih trideset godina pojavilo se toliko dokumenata da je dalje insistiranje priče o navodnom oslobađanju Crne Gore toliko deplasirano i toliko promašeno mišljenje“.

Kao cilj ove knjige, na čije čitanje je Simunović pozvao, ističe se potreba da se egzaktno opišu istorijske situacije u periodima koji su predmet zanimanja knjige. Na koncu promocije Simunović je zaključio da je Slobodan Čukić svojom knjigom, ali i svojim prethodnim radovima ostvario ogroman doprinos kulturi śećanja na minule periode.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR