Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Promovisana knjiga "Početak srpske okupacije"

| Postavio/la: Marija Mitrović

Promovisana knjiga "Početak srpske okupacije"

Drugi dan 5. internacionalnog sajma knjiga u Podgorici otvoren je promocijom knjige "Početak srpske okupacije" Slobodana Čukića. Pośetioci promocije imali su priliku da svjedoče izlaganjima autora i Vlatka Simunovića, saopštili su organizatori sajma.

Na početku, Simunović se osvrnuo na značaj Čukićeva djela, on zaključuje:

„Za nas je ova knjiga jako važna jer imamo procjenu da je bitna i za cijelu Crnu Goru, za crnogorski narod, za sve ljude kojima je u srcu sloboda i koji nastoje da se mistifikacije, krivotvorenja i sve neistine iz tog tegobnog i teškog perioda Crne Gore demistifikuju i da se dođe do nečega što je elementarna, sušta – gola istina“.

Govoreći o svojoj knjizi kroz prizmu priče o istinitosti ili neistinitosti istorijskih fakata, Čukić je istakao sljedeće: „Prije dvadeset i pet ili prije trideset godina moglo se govoriti da javnost nije upoznata sa istorijskim činjenicama i da u tom smislu neko može da stekne pogrešnu sliku i da prihvati tu priču o oslobođenju. Međutim, u posljednih trideset godina pojavilo se toliko dokumenata da je dalje insistiranje priče o navodnom oslobađanju Crne Gore toliko deplasirano i toliko promašeno mišljenje“.

Kao cilj ove knjige, na čije čitanje je Simunović pozvao, ističe se potreba da se egzaktno opišu istorijske situacije u periodima koji su predmet zanimanja knjige. Na koncu promocije Simunović je zaključio da je Slobodan Čukić svojom knjigom, ali i svojim prethodnim radovima ostvario ogroman doprinos kulturi śećanja na minule periode.

Ostavi komentar

0/300