Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nije ni znala da na kuhinjskom zidu ima vrijednu sliku italijanskog umjetnika

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: B92

Nije ni znala da na kuhinjskom zidu ima vrijednu sliku italijanskog umjetnika Foto:Wikipedia

Slika vrijedna šest miliona eura, izgubljeno remek-djelo italijanskog slikara pronađena je u kuhinji jedne starice nedaleko od Pariza.

Slika je pronađena kuhinjskom zidu. Autor tog izgubljenog remek-djela je italijanski slikar Čeni di Pepo Čimabue.

Radi se o umjetničkom djelu "Ismijevani Hrist" (Christ Mocked) koje je dio serije slika s kraja 13. vijeka, a otkriveno je u stanu koji se nalazi u sjevernom francuskom gradu Kompinjej.

Tema je ove slike malog formata (25,8 centimetara sa 20,3 centimetra), vjerovatno dio diptiha iz 1280. na kome je predstavljeno osam slika slične veličine koja predstavljaju stradanje Hrista.

Dvije scene su do sada poznate, slika "Bičevanje Hrista", koja se nalazi u kolekciji Frik u Njujorku, i "Djevica sa djetetom opkoljena sa dva anđela" u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Vjeruje se da slika danas vrijedi šest miliona eura i da će je toliko platiti novi vlasnik na aukciji u oktobru.

Starica je sliku čuvala u svom domu vjerujući da se radi o staroj ikoni.

Eksperti tvrde da nema sumnje u njenu autentičnost. Obavljeni su testovi pomoću infracrvenog svetla kako bi se tražile sličnosti s drugim djelima italijanskog slikara.
"Sliku je naslikala ista ruka", rekao je ekspert Erik Rukin.

Vjeruje se da je slika dio veće scene podijeljene na nekoliko panela, koja oslikava Isusa Hrista i njegovo raspeće. Aukcija će biti održana 27. oktobra, prenose agencije.

Ostavi komentar

0/300