Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Đukanović: Za Crnu Goru definisanje kulturnog identiteta je svojevrsni kreativni proces

| Postavio/la: Marija Mitrović

Đukanović: Za Crnu Goru definisanje kulturnog identiteta je svojevrsni kreativni proces

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvorio je večeras izložbu "Kreativna Crna Gora".

Ovom prilikom, on je kazao da je u doba intenzivnih globalizacijskih procesa nestala stroga razdvojenost na stvaraoce i publiku.

"Za Crnu Goru XXI vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta  jeste svojevrsni kreativni proces,  lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.To važi kako  za naše kulturne institucije, tako i  za  razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”,  koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti. Razvoj našeg kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao  i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije - napomenuću ovdje – nerazdvojivi su od  evaluacije, od pomnog  praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu postižemo", kazao je Đukanović.

Ne samo zato što svaki drugačiji pristup nosi rizike da zapadnemo u ćorsokak komercijalizacije, već i zato što je bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, smatra Đukanović, nemoguće naše uspješno globalno kulturno umrežavanje. 

"Ovakvo  upozorenje ne umanjuje naše zajedničko zadovoljstvo činjenicama o početnim međunarodnim priznajima projektu “Kreativna Crna Gora”, naprotiv.

To što ovaj projekat postaje konkurentan na širem tržištu, i što, kako smo vidjeli, već imamo ustanovljenih 11 takozvanih novih “kulturnih biznisa” -  upravo je dobra početna satisfakcija i prava poruka za dalju podršku u razvoju ovakvih kulturnih politika.

Zato koristim priliku da i ovom prigodom  istaknem  da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identititeta i  autentičnog  crnogorskog kulturnog proizvoda,  stvaraoci i menadžeri u kulturi  u  državi uvijek imati saveznika i  partnera.

Istakao je da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identiteta, stvaraoci i menadžeri u kulturi, u državi uvijek imati saveznika i partnera", kazao je on.

Program "Kreativna Crna Gora" pokrenulo je Ministarstvo kulture, sa ciljem da podrži ideje mladih stvaralaca, odnosno da njihovi proizvodi nađu put do domaćeg i inostranog tržišta.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da su Ministarstvo na čijem je čelu i Vlada Crne Gore potvrdili da su snažna podrška stvaraocima i da Crna Gora ima brojne mlade ljude koji prate globalne trendove i primjenjuju ih u svom radu.

"Pred nama su radovi 11 crnogorskih autora. Bili smo suočeni na koji način da napravimo sintezu između umjetnosti i preduzetništva. Nakon toga uslijedilo je pitanje kako proizvode učiniti dostupnim na tržištu. Uz podršku Vlade i Ministarstva kulture, dio proizvoda iz programa "Kreativna Crne Gore" je vidljiv na javnim površinama. Dvije prestižne nagrade koje su dodijeljene u Ljubljani samo potvrđuju da su ideje naših mladih održive. Znajući da kreativni potencijal postoji, istićem i da smo danas raspisali i drugi konkurs uz još izdašniji budžet namijenjen autorima", saopštio je Bogdanović.

Predstavnica UNDP-a Danijela Gasparikova kazala je da večeras svjedočimo sektoru koji nudi nove razvojne mogucnosti.

"Kreativne industrije i umjetnost imaju potencijal da pruže nova radna mjesta koja su privlačni za mlade ljude. Samo u EU to je sektor koji obezbjeđuje 20 odsto mjesta za mlade. Kreativne industrije pomažu da se djelotvorno ostvari prelaz ka inovativnoj digitalnoj ekonomiji i prelaz sa sive na zelenu ekonomiju", kazala je ona-

Događaj je počeo u 19 sati, na platou iza budućeg Muzičkog centra Crne Gore (Bivši Dom vojske).

Komentari

Realista,

Odlično, konačno se i u kulturu malo ulaže!

Ostavi komentar

0/300