Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Predstavljena Savremena crnogorska književnost u Dubrovniku

| Postavio/la: Ana Ašanin

Predstavljena Savremena crnogorska književnost u Dubrovniku

U organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske sa Rijeke, Društva crnogorsko-hrvatskog prijateljstva, Dubrovačkih knjižnica i JU Kulturni centar ''Nikola Đurković'' Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice 16. decembra u Čitaonici Narodne knjižnice u Dubrovniku održana je književna manifestacija “Savremena crnogorska književnost’’ u kojoj su učestvovali pjesnici i pisci: Bogić Rakočević, Ivana Đukić, Slobodan Vukanović, Sreten Vujović, Borislav Cimeša i Marija Sarap Čolpa. Moderatori večeri bili su rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević i književnik i publicista Borislav Cimeša.

Kako se navodi u saopštenju, Kotorski Kulturni centar ''Nikola Đurković'' predstavio se dramom za djecu “Žižula i Čičak” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, povrtnom bajkom s voćnim završetkom, autorice Marije Sarap Čolpe, dramske spisateljice i scenaristkinja.

Okosnica ove drame jeste vrtlog oko ljubavi princeze Žižule i mladog Čička, da bi se vrtlog dalje širio na biljni, životinjski, morski svijet... gdje se stvaraju duboke veze, neraskidiva prijateljstva i gdje nasljeđenja suparništva, titule ništa ne znače.

Ovaj dramski tekst uzdiže osnovnu emociju čiste, bezuslovne ljubavi i posvećenosti koja neminovno iznjedri pobjednika.
U cijelom tekstu stavljen je poseban apostrof na prirodu, čiji bajkovit život se odvija pred našim očima, a mi ga često ne primjećujemo, već uzimamo zdravo za gotovo.

Marija Starčević naglasila je da je čast biti u Dubrovačkim knjižnicama sa kojima Biblioteka sarađuje još od 2010/11. u okviru projektu “Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige”.

Ostavi komentar

0/300