10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Objavljena knjiga Jovana Nikolaidisa na albanskom jeziku

Kultura

Comments 0

Objavljena knjiga Jovana Nikolaidisa na albanskom jeziku

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ovih dana, u Prištini, u izdanju ugledne izdavačke kuće KOHA, izašla je knjiga Jovana Nikolaidisa „Shqiptarët dhe unë“ („Albanci i ja“).

Prištinski izdavač, KOHA GRUPA najveća je medijska kuća na Kosovu. Njen osnivač i vlasnik je poznati kosovski intelektualac Veton Suroi. Direktor Grupe je Fljaka Suroi.

"Albanci i ja" Jovana Nikolaidisa nesvakidašnja je knjiga.

Dijelom esejistički zapis, dijelom putopis, dijelom politička (i sociološka) studija, ova knjiga slijedi osnovnu autorovu ideju koju on sam formuliše kao "maleni doprinos u razbijanju zabluda koje postoje o Albancima. One su velike, najčešće i zlokobne".

Ovu knjigu piše pisac koji je dobar dio svog života proveo u Sarajevu, dakle u najuzoritijoj multikulturalnoj sredini Titove Jugoslavije.

Piše je pisac koji je odrastao u Ulcinju, gdje je naučio albanski jezik i živio sa Albancima koje će zvanična državna propaganda Miloševićeve Jugoslavije proglasiti neprijateljima. Nikolaidisov životni put, i životni put njegove porodice (saznaćemo dijelom i u ovoj knjizi) višestruko je i neraskidivo povezan sa Albancima i albanskom kulturom.

Koju Nikolaidis smatra sastavnim dijelom svog identiteta. A njega, identitet, ovaj pisac doživljava kao more (recimo - ona pučina ispred Ulcinja). “Ko će tu crnogorsku vodu odvojiti od albanske, italijanske i hrvatske”.

U vremenu zlokobnih desnih politika koje se ponovo uzdižu na Zapadu dakle u vremenu u kojem se narodi ponovo ograđuju visokim zidovima i bodljikavim žicama, a u tuđoj nevolji vide tek opasnost, knjiga poput ove, koja slijedi vrijednosti, danas poklelog evropskog humanizma, ima naročitu vrijednost.

Ovo izdanje biće izloženo na prištinskom sajmu knjiga „Prishtina 2018“ koji traje od 5 do 10 juna.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR