Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

100 godina od Božićnog ustanka: Naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

100 godina od Božićnog ustanka: Naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka

Na Cetinju se danas održava svečanost povodom 100 godina od Božićnog ustanka, a kako je kazao gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, vijek od Božićnog ustanka, slobodarski plamen ni poslije stotinu godina nije ugašen.

100 godina od Božićnog ustanka: Pogledajte fotografije i snimke sa Cetinja

''To jasno potvrđuje i današnji istorijski skup kada se okupljeni, iz svih krajeva Crne Gore i dijaspore, poklanjamo sjenima onih koji su za pravo, čast i slobodu Crne Gore položili živote. Pred Obeliskom Božićnom ustanku, koji utvrđuje smisao komitske žrtve za ideju crnogorske nezavisnosti, naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka. Danas u slobodnoj Crnoj Gori, sa neupitnim međunarodnim statusom, prisjećamo se onih koji su posijali sjeme otpora ništavljenju sopstvene države, ugnjetavanju i zatiranju. Nijesu to, dragi prijatelji, bili samo borci koji su se latili puške; diplomate koji su se političkim sredstvima borili za sopstvenu državu; nego i brojni civili – starci, žene i đeca''-naveo je Kašćelan.

„Kad tišina zbori, onda brda ječe. I kameno more, uzburka od krvi junaka. I spusti se nebo poviše Crne Gore, da korotu obuče, na duše što su nevine pale“...Ima nešto, što znakovito zbori o tim stradalnicima – tišina. Ili ćutanje. Oni su radije birali smrt ili zatvor, nego da otkriju đe su borci za slobodu – očevi, sinovi, braća'', kazao je on.

''To je ona čojska i junačka Crna Gora u svojoj punoći, koja nije bila samo osobena ratnicima, nego i nejači i ženama. Zapisano je - tajna slobode počiva u hrabrosti. Da, tačno je. Bili su hrabri komiti, jer su znali ko je sa druge strane, a da nijesu ustuknuli ni kada su se povukle velike sile i kada je Gospodar predao dušu Gospodu. I kada je sve, makar prividno, bilo izgubljeno. A borba je trajala punih deset godina. Komitski pokret je u svojim redovima imao i junake i prvake ondašnje Crne Gore. I sa ove distance, njihova borba i nepristajanje na podaništvo, ima sve elemente herojskog čina. zato je ovaj dan poseban za sve nas, za njihove potomke i za građansku Crnu Goru''-naveo je.

Na toj uzvišenoj, slobodarskoj ideji građena je i poslijeratna, savremena i antifašistička Crna Gora, koja će svoje državotvorno biće ujediniti s imenom na referendumu 2006.

''To je ona Crna Gora koja je komotna za sve njene građane, za sve vjere i etničke grupe, kulture i običaje. To je majska Crna Gora, o kojoj se pjeva i koja se slavi. Očuvanje nasljeđa komitskog pokreta, njegovo vrednovanje i izučavanje u istorijskom i u kontekstu savremene Crne Gore, dužnost je prema sadašnjim i budućim generacijama.  Ovo je posebno važno u kontekstu unutarcrnogorskog pomirenja, ali i potrebe očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta u procesu integracija u Evropsku uniju''-kazao je on.

Kako dodaje, jasno je da je simbolika Božićnog ustanka veća od vremena u kojem se desio, kao i njegove posljedice, ali i pouke.

''Ponosan sam, vjerujem kao i vi, na to što pripadam generaciji koja je doprinijela i svjedočila ispravljanju istorijskih nepravdi koje su načinjene našem narodu i državi. Današnji dan je i svjedočanstvo da istina i pravda uvijek nađu put. I nauk da sila ne može zaustaviti velike mahove. Nek je vječna Crna Gora''-poručio je prvi čovjek Prijestonice.

Svečanost u Bajicama je završena, a obilježavanje 100 godina Božićnog ustanka biće nastavljeno svečanom akademijom u Zetskom domu.

Komentari

Vlahovic Miodrag,

Pozdrav Crnogorci. Konacno da na pravi nacin odamo pocast onima koji su to zasluzili.

Nikola,

Svake godine nas je sve viśe i sve je više mladosti crnogorske ! Zivjela Crna Gora i sve patriote !

Liberal,

Liberali doživješe ono što im je bila početnja želja i htijenje: država, himna, zastava.. I sada na kraju, dostojna počast onima koji su sve i počeli 1918.

Duško,

DA JE VJEČNA CRNA GORA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostavi komentar

0/300