15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
100 godina od Božićnog ustanka: Naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka

Politika

Tag Gallery
Comments 4

100 godina od Božićnog ustanka: Naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Na Cetinju se danas održava svečanost povodom 100 godina od Božićnog ustanka, a kako je kazao gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, vijek od Božićnog ustanka, slobodarski plamen ni poslije stotinu godina nije ugašen.

100 godina od Božićnog ustanka: Pogledajte fotografije i snimke sa Cetinja

''To jasno potvrđuje i današnji istorijski skup kada se okupljeni, iz svih krajeva Crne Gore i dijaspore, poklanjamo sjenima onih koji su za pravo, čast i slobodu Crne Gore položili živote. Pred Obeliskom Božićnom ustanku, koji utvrđuje smisao komitske žrtve za ideju crnogorske nezavisnosti, naša srca i misli gore kao baklje slobode u čast palih junaka. Danas u slobodnoj Crnoj Gori, sa neupitnim međunarodnim statusom, prisjećamo se onih koji su posijali sjeme otpora ništavljenju sopstvene države, ugnjetavanju i zatiranju. Nijesu to, dragi prijatelji, bili samo borci koji su se latili puške; diplomate koji su se političkim sredstvima borili za sopstvenu državu; nego i brojni civili – starci, žene i đeca''-naveo je Kašćelan.

„Kad tišina zbori, onda brda ječe. I kameno more, uzburka od krvi junaka. I spusti se nebo poviše Crne Gore, da korotu obuče, na duše što su nevine pale“...Ima nešto, što znakovito zbori o tim stradalnicima – tišina. Ili ćutanje. Oni su radije birali smrt ili zatvor, nego da otkriju đe su borci za slobodu – očevi, sinovi, braća'', kazao je on.

''To je ona čojska i junačka Crna Gora u svojoj punoći, koja nije bila samo osobena ratnicima, nego i nejači i ženama. Zapisano je - tajna slobode počiva u hrabrosti. Da, tačno je. Bili su hrabri komiti, jer su znali ko je sa druge strane, a da nijesu ustuknuli ni kada su se povukle velike sile i kada je Gospodar predao dušu Gospodu. I kada je sve, makar prividno, bilo izgubljeno. A borba je trajala punih deset godina. Komitski pokret je u svojim redovima imao i junake i prvake ondašnje Crne Gore. I sa ove distance, njihova borba i nepristajanje na podaništvo, ima sve elemente herojskog čina. zato je ovaj dan poseban za sve nas, za njihove potomke i za građansku Crnu Goru''-naveo je.

Na toj uzvišenoj, slobodarskoj ideji građena je i poslijeratna, savremena i antifašistička Crna Gora, koja će svoje državotvorno biće ujediniti s imenom na referendumu 2006.

''To je ona Crna Gora koja je komotna za sve njene građane, za sve vjere i etničke grupe, kulture i običaje. To je majska Crna Gora, o kojoj se pjeva i koja se slavi. Očuvanje nasljeđa komitskog pokreta, njegovo vrednovanje i izučavanje u istorijskom i u kontekstu savremene Crne Gore, dužnost je prema sadašnjim i budućim generacijama.  Ovo je posebno važno u kontekstu unutarcrnogorskog pomirenja, ali i potrebe očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta u procesu integracija u Evropsku uniju''-kazao je on.

Kako dodaje, jasno je da je simbolika Božićnog ustanka veća od vremena u kojem se desio, kao i njegove posljedice, ali i pouke.

''Ponosan sam, vjerujem kao i vi, na to što pripadam generaciji koja je doprinijela i svjedočila ispravljanju istorijskih nepravdi koje su načinjene našem narodu i državi. Današnji dan je i svjedočanstvo da istina i pravda uvijek nađu put. I nauk da sila ne može zaustaviti velike mahove. Nek je vječna Crna Gora''-poručio je prvi čovjek Prijestonice.

Svečanost u Bajicama je završena, a obilježavanje 100 godina Božićnog ustanka biće nastavljeno svečanom akademijom u Zetskom domu.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Vlahovic Miodrag

Pozdrav Crnogorci. Konacno da na pravi nacin odamo pocast onima koji su to zasluzili.

Nikola

Svake godine nas je sve viśe i sve je više mladosti crnogorske ! Zivjela Crna Gora i sve patriote !

Liberal

Liberali doživješe ono što im je bila početnja želja i htijenje: država, himna, zastava.. I sada na kraju, dostojna počast onima koji su sve i počeli 1918.