15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlični odnosi Crne Gore i Kosova

Politika

Comments 0

Odlični odnosi Crne Gore i Kosova

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crna Gora i Kosovo imaju odlične bilateralne odnose i gradska uprava će učiniti sve da se oni obogaćuju i unapređuju i u narednom periodu, istakao je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković se danas sastao sa ambasadorom Kosova, Skenderom Durmishijem, i čestitao mu jedanaestu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Naš strateški politički kurs je da sa Kosovom izgrađujemo najbliže moguće odnose, ne samo zbog činjenice da smo susjedne države, nego i zbog zajedničke istorije koja nas povezuje i upućuje na zajedničku evropsku i evroatlantsku budućnost“, naglasio je Vuković.

On je istakao da dobre političke odnose koje Crna Gora ima sa državama regiona i šire Podgorica prepoznaje kao šansu za intenziviranje saradnje na nivou glavnih gradova.

„U tom smislu, veoma smo zainteresovani da uspostavimo kontakte sa kolegama iz Prištine kako bismo dogovorili uzajamne posjete u što kraćem roku i neposredno se uvjerimo šta jedni od drugih možemo da naučimo jer dijelimo iste probleme i susrijećemo se sa sličnim izazovima“, naglasio je Vuković.

On je istakao da Glavni grad radi na oživljavanju biznis zona i kreiranju uslova za privlačenje stranih investicija, pa je u tom dijelu Podgorica posebno zainteresovana za povezivanje sa uspješnim kompanijama sa Kosova koje su zainteresovane da svoj kapital ulože u glavni grad Crne Gore.

„U interesu nam je i intenziviranje saradnje na polju turizma, sa ambicijom da što više građana Kosova dođe u Podgoricu i da što više Podgoričana obiđe Kosovo“, iskakao je Vuković, dodajući da i na na polju kulture postoji dosta prostora za produbljivanje saradnje na obostranu korist i zadovoljstvo.

„Temelj naše komšijske i prijateljske saradnje na duge staze uspostavljen je onda kada je Crna Gora otvorila vrata izbjeglicama sa Kosova i kada je priznala Republiku Kosovo, tada ste pokazali viziju i smjelost, zato se mi radujemo svim vašim uspjesima“, istakao je Durmishi.

Prema njegovim riječima, strateške orijentacije Podgorice su prijateljske i utemeljene na zdravim namjerama.

To se, kako je dodao, primjećuje svakog dana.

On je zadovoljan što Podgorica postaje prepoznatljiv i privlačan grad za turiste najviše zahvaljujući ubrzanom razvoju i posebnom urbanom identitetu kome doprinose brojne aktivnosti koje organizuje gradska uprava.

„Moja najvažnija poruka je da odlične odnose koje imamo na međudržavnom nivou efikasnije operacionalizujemo na lokalnom nivou i uspostavimo bližu saradnju između dva glavna grada – Podgorice i Prištine“, istakao je Durmishi.

On je dodao da je vrlo raspoložen da lično pruži podršku povezivanju rukovodstava dva grada i razmjeni iskustava, cijeneći da postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i razvijanje budućih odnosa.

Durmashi je uvjeren da će unapređenjem putne infrastrukture biti stvorene pretpostavke za još čvrsće veze glavnih gradova Crne Gore i Kosova i realizaciju konkretnih aktivnosti i projekata koji su u interesu dva nadorda i dvije države.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR