Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bošković sa generalom Lanatom: Podrška ACT-a od izuzetnog značaja za proces integracija Crne Gore

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Bošković sa generalom Lanatom: Podrška ACT-a od izuzetnog značaja za proces integracija Crne Gore

Ministar odbrane, Predrag Bošković sastao se danas sa komandantom savezničke Komande za transformaciju (ACT), generalom André Lanatom. 

Bošković je istakao značaj podrške ove savezničke komande, čije je sjedište u Norfolku, u SAD-u, za proces integracije Crne Gore u NATO, posebno kroz aktivnosti Radne grupe za pridruživanje i integraciju (AIWG). 

On je naglasio njen značaj i za cjelokupnu bezbjednost evroatlantske zajednice, pogotovu u dijelu koordinisanja adaptacije vojne strukture, snaga, kapaciteta i doktrina Alijanse u ispunjenju ključnih misija Sjevernoatlantskog saveza. Bošković je kazao da je značaj ove Komande utoliko veći imajući u vidu bezbjednosne izazove sa kojima se suočava evroatlantska zajednica.

''Ministar je istakao da Crna Gora savjesno prati i implementira NATO politike i ujedno promoviše ideju evroatlantske budućnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana. On je dodao da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crna Gora nastaviti da usavršavaju kadar u NATO školi u njemačkom gradu Oberamergau, kao i drugim centrima za obuku koji se nalaze pod komandom ACT-a''-saopšteno je iz MO.

General Lanata je čestitao Boškoviću na okončanju procesa integracije Crne Gore u NATO.

''On je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Komande, ističući da je krajnji cilj stvoriti osnov za spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na sve bezbjednosne prijetnje''- dodaje se u sopštenju.

Komandant ACT-a je zaključio da je Crna Gora odgovorno pristupila izvršavanju obaveza i prilagođavanju nacionalnog odbrambenog sistema NATO standardima, ističući je kao primjer koji bi trebalo da slijede ostale države regiona.

General Lanata boravi u Crnoj Gori povodom okončanja crnogorskog procesa integracije.

 

Ostavi komentar

0/300