15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BS u septembru članica Evropske narodne partije

Politika

Comments 1

BS u septembru članica Evropske narodne partije

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Član Izvršnog odbora Bošnjačke stranke za međunarodnu saradnju Sead Šahman najavo je u intervjuu za Pobjedu da će ova stranka na jesen postati punopravna članica Evropske narodne partije, najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

 “Naredna skupština Evropske narodne partije (European People’s PartyEPP) biće održana 9. i 10. septembra u Briselu, u Evropskom parlamentu. Bošnjačka stranka je već dobila poziv za taj skup i odredila delegaciju koja će je finalno predstaviti i, uvjeren sam, donijeti luču evropskih narodnjaka u Crnu Goru”, kazao je Šahman.

Prema njegovim riječima, sve ono što su do sada uradili na putu integracije BS-a u EPP preporučuje ih članicama ovog političkog saveza kao pouzdanog partnera iz naše zemlje.

“Cijenim da članstvo u velikim evropskim političkim porodicama, za partije iz zemalja koje su izvan EU, predstavlja najbolju vrstu međunarodnog priznanja i legitimacije. To će dati značajnu prednost i na domaćoj političkoj sceni”, rekao je Šahman.

Zašto ste se kao manjinska partija baš odlučili za tu političku grupaciju?

ŠAHMAN: Činjenica je da Bošnjačku stranku karakteriše stabilnost političkog djelovanja. Kroz naša zalaganja dali smo veliki doprinos ostvarivanju jednog od značajnih strateških ciljeva za Crnu Goru članstvo u NATO. Snažno podržavamo i proces pristupanja Evropskoj uniji. Takođe, postižemo i veću integraciju manjinskih naroda u institucije i njihovo aktivnije učešće na mjestima donošenja odluka. Izgradnja odnosa sa EPP-om predstavlja partnerstvo sa najuticajnijom evropskom političkom grupacijom, odnosno političkim subjektima sa kojima dijelimo mnogo zajedničkih vrijednosti demokratije, slobode pojedinca, socijalne pravde, vladavine prava, snažnih institucija i očuvanih porodičnih i tradicionalnih vrijednosti. Snaženje naših veza sa EPPom značajno doprinosi i jačanju odnosa Crne Gore i Evropske unije.

Time se ohrabruju i proevropske snage u državi koja je kandidat za članstvo, a što je naročito važno u ovim godinama koje su od velikog značaja za dalje djelovanje EU, usljed svih nedaća koje se dešavaju poput Bregzita. Ovom prilikom želim da naglasim da su veliki doprinos procesu učlanjenja BS-a u EPP dali naši partneri na tom putu. Prvenstveno njemačka fondacija „Konrad Adenauer“ – Kancelarija za Crnu Goru i Srbiju, koja je pružila nesebičnu podršku da jedna manjinska partija iz Crne Gore bude dio asocijacije narodnjačkih političkih stranaka. Zatim, „Robert Šuman“ institut iz Budimpešte, pojedini uticajni poslanici u Evropskom parlamentu i zvaničnici EPP-a koji su nas podsticali i podržavali na tom putu.

 Koliko su trajali pregovori i koje je uslove trebalo da ispunite?

ŠAHMAN: Podsjećam da smo za pristupanje porodici evropskih narodnih partija zvaničnu aplikaciju poslali prije nešto više od dvije godine (jun 2017. godine). Međutim, takva ideja bivstvuje više od pet godina i mnogo je truda i rada uloženo u taj proces. Važno je naglasiti da su mladi ljudi iz BS-a prepoznali ovako važan međunarodni napredak za našu stranku i stičući politička znanja i vještine širom regiona i zemalja EU dodatno afirmisali ideju koja BS vidi kao dio EPP sistema. Predstavnici Bošnjačke stranke imali su u više navrata priliku da predstave političke težnje partije, od kongresa EPP-a koji su održani u posljednjih nekoliko godina na Malti, u Finskoj, do različitih operativnih radnih grupa i sastanaka koji su održavani obično u sjedištu EPP-a ili u Evropskom parlamentu u Briselu.

Značajno je napomenuti da je posjeta delegacije EPP-a Bošnjačkoj stranci u junu 2018. godine, koju je predvodio potpredsjednik EPP-a i poslanik u Evropskom parlamentu Paul Rangel, a koja je obostrano ocijenjena kao izuzetno pozitivna i sadržajna, imala značajnu ulogu u čitavom procesu. Od mnogih zvaničnika iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a koji dužnosti obnašaju u ime EPP-a, Bošnjačka stranka je prepoznata kao politička organizacija koja u značajnoj mjeri doprinosi daljoj integraciji Crne Gore u EU. Više puta je isticano njeno strateško opredjeljenje za građansku i multietničku državu, što je uvijek bio plus i dodatna preporuka za članstvo u ovom savezu. Sastanci sa službenicima Evropske narodne partije su uvijek proticali u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, uz izražena očekivanja obje strane o jačanju aktivnosti koje vode učlanjenju BS-a u narodnjačku političku porodicu.

Kakav je stav Evropske narodne partije o proširenju EU?

ŠAHMAN: Novoizabrana predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, koja dolazi upravo iz Evropske narodne partije, pozvala je zemlje članice EU da zadrže politiku otvorenih vrata za zemlje Zapadnog Balkana. O posvećenosti predsjednice Evropske komisije za proširenje prema našem regionu je govorio i novi/stari predsjednik vanjsko-političkog odbora u Evropskom parlamentu, David Mekalister, sa kojim su predstavnici BS-a imali više puta priliku da razgovaraju. On takođe dolazi iz redova EPP-a, iskazuje otvorenost za nove članice i zalaže se za politiku proširenja, pozivajući se i na posvećenost njemačke kancelarke Angele Merkel prema proširenju EU. To su zaista ohrabrujuće poruke za naš region, a ako bih bio konkretniji, onda se to najbliže odnosi na Crnu Goru, koja je najviše odmakla u pregovorima sa EU.

Ko je iz Crne Gore članica EPP?

ŠAHMAN: Imaćemo tu čast da budemo prva stranka iz Crne Gore koja će biti dio tako snažne političke alijanse. To za nas predstavlja zadovoljstvo, ali i obavezu da nastavimo snažna zalaganja za izazove kao što su dodatni razvoj stranačkih instituta i partijske mreže, ulaganje u ljudski kapital i razvoj političkih vještina, specijalizovanje i obuka za više vrsta javnih politika.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

haha

bošnjačka stranka u demohrišćanski blok EU? ????????