Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pažin u Strazburu: EU nije adekvatno zabilježila napredak Crne Gore

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Pažin u Strazburu: EU nije adekvatno zabilježila napredak Crne Gore

Primjena savremenih informacionih tehnologija značajna je za jednak pristup pravdi i izgradnju pravičnog, transparentnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u obraćanju na konferenciji ministara pravde Savjeta Evrope „Pravda u Evropi, suočavanje sa izazovima digitalne tehnologije“ danas u Strazburu.

''Potpredsjednik je apostrofirao važnost potrebe razvoja pravosuđa kroz pravovremeno uvođenje informaciono komunikacionih platformi koje će omogućiti brži pristup pravdu građanima i privredi. Ocijenio je da je reforma pravosuđa u Crnoj Gori prioritet i izrazio očekivanje da će crnogorske institucije iz oblasti pravosudja primjenom savremenih informacionih tehnologija unaprijediti efikasnost rada u pogledu pristupa pravdi, pružanja usluga građanima i institucijama, kao i saradnje sa drugim pravosudnim sistemima i međunarodnim organizacijama''- navedeno je u saopštenju.

Pažin se u Strazburu susreo i sa Kristijanom Langeom, državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Savezne Republike Njemačke.

''Potpredsjednik je zahvalio njemačkoj vladi na svestranoj partnerskoj podršci i dobroj saradnji na svim političkim i ekspertskim nivoima, ocijenjujući da je Njemačka jedna od država članica Evropske unije koja pruža najkonkretniju podršku snaženju vladavine prava i evropskom putu Crne Gore. Iako je izrazio razumijevanje za okolnost da se Evropska unija trenutno suočava sa značajnim unutrašnjim pitanjima, potpredsjednik Pažin je ukazao da Unija nije adekvatno zabilježila napredak koji je Crna Gora ostvarila u integracionom procesu u protekloj godini. S tim u vezi, naglasio je očekivanje Crne Gore da uskoro budu otvoreni pregovori i u jedinom preostalom pregovaračkom poglavlju, poglavlju 8 posvećenom konkurenciji, kao i da što prije otpočne rad na utvrđivanju mjerila za zatvaranje pregovora u pregovaračkim poglavljima 23 i 24''- navedeno je iz Ministarstva.

Kako dodaju, Pažin je saopštio da je zadovoljan što je angažovanjem njemačkog eksperta u Ministarstvu pravde Crne Gore, u svojstvu specijalnog savjetnika ministra pravde, uspješno realizovan ovaj konkretan dogovor premijera Duška Markovića i kancelarke Angele Merkel.

Ocijenio je da će angažovanje njemačkog eksperta doprinijeti realizaciji konkretnih reformskih aktivnosti u oblasti pravosuđa, zaključeno je u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300