14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li je o opozicionom modelu o tehničkoj vladi moguće pregovarati ili je "sveto slovo"?

Politika

Comments 11

Da li je o opozicionom modelu o tehničkoj vladi moguće pregovarati ili je "sveto slovo"?

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber
Da li je predlog opozicije ''sveto slovo''?

Da li je tehnička vlada, kakvu je predložila opozicija, gdje bi po trećina predstavnika dolazi iz vlasti, opozicije i NVO, za njih ponuda o kojoj može da se pregovara ili je ultimatum? Raško Konjević iz SDP-a nam je precizirao da su oni juče DPS-u ponudili dijalog o tehničkoj vladi a da ponuda nije definisala strukturu – o tome bi se, kako nam je rekao Konjević, raspravljalo u drugoj fazi, ako bi DPS bila spremna za razgovore. Demokrate ističu da su svi opozicionari potpisali takav predlog i da im se čini da niko nije odustao od rješenja koje predviđa Sporazum o budućnosti.

Pored brojnih nesuglasica i tačaka gdje između vlasti i opozicije čini se, teško će doći do dogovora, jeste tehnička vlada. Iz opozicije insistiraju na formiranju tehničke vlade a iz DPS poručuju da je takvo što, za njih neprihvatljivo.

Zbog odbijanja vladajuće većine da se raspravlja o tehničkoj vladi, poslanik SDP-a Raško Konjević podnio je juče ostavku na članstvo u pododborima Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ali će ostati član odbora do 15. novembra i prisustvovati sjednicama, bez učešća u radu tog tijela. Konjević je juče pitao poslanika DPS-a i predsjednika Odbora Branimira Gvozdenovića da mu precizno odgovori da li je za DPS prihvatljivo otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi, bez obzira na to koji je model. Gvozdenović je kazao da smatra da je to uslovljavanje.

Za Antenu M, Konjević je saopštio da je iznenađen jer je Gvozdenović odbio da pregovara a nada se da će korigovati stav jer, kako navodi - ako kažete da želite da postignete konsenzus u parlamentu – onda je kontradiktorno odbijati dijalog.

Danas mi postavljamo pitanje: da li je opozicioni predlog da tehničku vladu čine po trećina predstavnika iz vlasti, opozicije i NVO za njih „sveto slovo“ ili je predlog o kojem može da se pregovara?

Konjević precizira da su oni juče dali ponudu o dijalogu o tehničkoj vladi koju je DPS odbila.

„Vrlo precizno je bilo naznačeno: nije se radilo o bilo kakvoj ponudi koja bi definisala strukturu ili bilo kakva druga pitanja nego o tome da li DPS ima političku volju da se otvori dijalog o tehničkog vladi koju predlaže opozicija. Pitanje koje ste postavilo, bilo bi u drugoj fazi, ukoliko je DPS spremna na dijalog“, kazao je Konjević za Antenu M.

Nadalje, Konjević saopštava da „ne može biti ultimatum da otvorite dijalog o nečemu“. Otkad je otvaranje dijaloga o nečemu ultimatum, pita se on.

„Neko bi morao da prihvati dijalog, u ovom slučaju o tehničkoj vladi, što je Gvozdenović odbio, da bismo nakon toga mogli da sučelimo argumente“, kazao je Konjević.

Iz Demokrata su nam saopštili – odustajanja nema.

“Više puta smo ponovili, 39 poslanika opozicije potpisalo je Sporazum za budućnost koji jasno definiše model tehničke Vlade. Nismo primijetili da je bilo koji potpisnik Sporazuma odustao od rješenja koje predviđa ovaj Sporazum”, navodi se u saopštenju koje je Anteni M poslato iz Press službe Demokrata.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Blok5

Kako bi bilo moguce kad ih narod sam ne izabere kad i narod sam zna da je bilo ko iz opozicije nesposoban da vodi drzavu ili da cini bilo koji dio vlade?

Simba

Dati opoziciji tehnicku vladu je zapravo kao da misevi kolo vode i dovedu drzavu u ambis.

Marocco

A sta ima da se prica o tehnickoj vladi?? Zna se sta je narod na izborima rekao, sve drugo je mijenjanje izborne volje gradjana.