Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Krivokapić: Rim je pao zbog korupcije

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Krivokapić: Rim je pao zbog korupcije

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić poručio je kako je prije 30 godina pao zid prvog hladnog rata, ali da se nedavno vratio drugi hladni rat novog tipa.

“Zapad protiv bliskog istoka, Rusije i sada uslovno nazvano kineskog - dalekog istoka. Istok je sada sve veći i jači. No i cigle novog zida su od istog materijala podjela : funkcionalne demokratije protiv formalno ili suštinski jednopartijske ili čak zarobljene države", saopštio je Krivokapić u Berlinu, gdje učestvuje na međunarodnom samitu “30 godina od pada Berlinskog zida” u organizaciji Parlamentarne alijanse za ljudska prava i globalni mir i Akademije za kulturnu diplomatiju.

Krivokapić dodaje kako jer Zapadnom Balkanu ponovo dopala uloga bafer zone ili možda zida hladnog rata.

"EU te autokratije u strategiji za Zapadni Balkan definiše kao zarobljene države. Međutim evroatlanske birokrate ih eufemistički nazivaju - stabilokratijama. Ta tzv. ”stabilnost” je destruktivna po najvažnije djelove bilo kakave održive i perspektivne demokratije na zapadnom Balkanu. Ta društva u demoratskom smislu vladavine prava, bliža su političkom pojmu “Potemkinovih sela “ nego evropskim standardima.” istakao je ovom prilikom Krivokapić", poručio je Krivokapić.

Dodaje kako zarobljene države ubijaju najvažnije elemente demokratija.

"Nema suštinske podjele vlasti. Odluke partije i njenog lidera su jače no Ustav i zakon. Zakonodavna, izvršna i sudska vlast osjećaju silu odluka partije a ne Ustava i zakona. Slobodni mediji, intelektualci i preduzetnici pod stalnim su pritiskom zarobljene države.

Rim je pao zbog korupcije i hrišćanske vjere u pravdu. Naša vjera je demokratija sa jakom pravnom državom. To je hram koji se ne da sruštiti a budi sve stvaralačke potencijale građana još uvijek moćne Evrope", poručio je Krivokapić.

Komentari

Miloš,

A Krivokapić je pao zbog Ruskih rubalja.

Ostavi komentar

0/300