Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Zapadni Balkan da bude što bliži EU"

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Portal RTCG

"Zapadni Balkan da bude što bliži EU"

Za novu Evropsku komisiju strateški je prioritet da Zapadni Balkan bude što bliže EU, saopšteno je na prvoj konferenciji za novinare nove pres službe Evropske komisije.

Portparolka komesara za proširenje Olivera Verheljija, Ana Pizonero, istakla je da komisija još nije dobila prijedlog za raspravu o dokumentu Francuske o reformi Unije, ali da će, čim rasprava bude inicirana, dati mišljenje.

Prvog radnog dana novi pres tim EK odgovarao je na brojna novinarska pitanja.

Od situacije na Malti, Bregzita, preko odnosa Turske i Kipra, a neizostavno, i o Zapadnom Balkanu.

Nova portparolka EK koja u portfelju ima i temu proširenja, Ana Pizonero, naglasila je da je jedan od zadataka tima Ursule fon der Lajen postizanje širokog konsenzusa o počinjanu pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. 

"Za komisiju je strateški prioritet da Zapadni Balkan bude što bliže EU. Takođe je prioritet da se otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Mislim da te dvije zemlje to zaslužuju i nadamo se da će dobiti datum početka pregovora što prije", navela je Ana Pizonero, portparolka EK za susjedsku politiku i proširenje. 

Novinare je zanimalo i da li je u toku debata o reformi koju je predložila Francuska, i da li će Komisija ozbiljno razmotriti taj prijedlog.

"Dobili smo francuski prijedlog, i zemlje članice će o njemu raspravljati. Za sada nijesmo dobili inicijativu za raspravu, ali kada prijedlog bude na stolu daćemo i naše sugestije", navela je Pizonero. 

Nakon petogodišnje pauze, pred novinarima je ponovo i Piter Stano, koji je zadužen za saopštavanje stavova o vanjskim odnosima.

Potvrdio je da će među prvim službenim putovanjima Evropskog komesara za vanjsku politiku Žozepa Borela biće Priština, te da će odnosi Beograda i Prištine biti visoko na njegovoj agendi.

"Komesar će uskoro posjetiti i Kosovo i Srbiju. To je jedan od njegovih prioriteta", saopštio je Peter Stano, portparol EK.

Bivša portparolka EK za vanjsku politiku i bezbjednost Maja Kocijančić, preuzela je dužnost kao član kabineta i savjetnika za komunikacije komesara Olivera Verheljija.

Ostavi komentar

0/300