Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Pobjeda

Prijedlog devet članica EU dobra protivteža Makronovom planu EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Prijedlog nove metodologije proširenja Evropske unije, koji je pred Evropsku komisiju nedavno iznijelo devet država članica predstavlja politiku koja razumije da je politika proširenja najuspješnija koju je EU ikada imala, ali i izvanrednu protivtežu ostvarenju površnih i pojedinačnih interesa Francuske i njenog lidera, smatra predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

On u razgovoru za Pobjedu ocjenjuje da dokument Austrije, Češke, Poljske, Estonije, Litvanije, Latvije, Slovenije, Italije i Malte predstavlja sve ono što francuski non-pejper nije.

Razborita politika

"Ovo je vrlo temeljna i razborita politika koja usmjerava temeljne vrijednosti EU ka procesu proširenja. Ova politika razumije da je politika proširenja najuspješnija koju je EU imala. Ovo je prijateljski prikaz zemalja koje su za nastavljanje procesa proširenja. Mislim da je ovaj non-pejper pisao neko ko zaista razumije proces proširenja i sa političke i sa tehničke strane. To se vidi u svim elementima ovog dokumenta koji je vrlo principijelan, ali i jako otvoren prema zemljama Zapadnog Balkana", ističe Radulović.

Napominje i da se zajednički non-pejper devet zemalja članica šuštinski i temeljno razlikuje od onog koji je Evropskoj komisiji prethodno dostavila Francuska. Kao prvu i najznačajniju poruku novog dokumenta, Radulović izdvaja tu da je moguće, ali i potrebno da proces reformi unutar EU ide paralelno sa procesom proširenja.

"Nijedno prethodno proširenje nije išlo bez paralelnog procesa reformisanja EU. Svi procesi proširenja su išli paralelno sa reformama evropskih institucija i odnosa unutar EU. Ne vidim zašto to i sada ne bi trebalo da bude slučaj. Ovaj papir devet zemalja upravo to naglašava i potvrđuje ono što je do sada bila politika EU, a to je da proces treba da ide paralelno", kaže Radulović.

Intenziviranje pregovora

Kada je riječ o nastavku procedure u Evropskoj komisiji, Radulović napominje da u narednih mjesec i po možemo da očekujemo intenziviranje pregovora na različitim nivoima između pojedinačnih zemalja, grupa zemalja i unutar evropskih institucija.

"Na ta tri nivoa će biti i cijeli niz intenziviranih pregovora i doći će se do kompromisnog rješenja", uvjeren je Radulović.

Smatra i da je dokument koji su pred EK iznijele Austrija, Češka, Poljska, Estonija, Litvanija, Latvija, Slovenija, Italija i Malta „mnogo bliži realnosti“. Napominje međutim da će i određeni djelovi francuskog non-pejpera biti unešeni u konačan dokument, sa kojim će Evropska komisija, prema najavama, izaći u januaru.

"Što će biti na kraju ostaje da se vidi, ali ne vjerujem da će bilo koja strana izvući neke maksimalističke pozicije", zaključio je Radulović.

Francuska dovodi u pitanje ključne vrijednosti EU

Prijedlog koji je Francuska dostavila Evropskoj komisiji nije pisao neko ko ima dobre namjere, već ko proces proširenja koristi za „namirivanje sopstvenih potreba i interesa unutar EU, ali i na širem planu, smatra Radulović.

"Taj prijedlog je pisao neko ko zapravo ne razumije proces proširenja i što je još gore, ne razumije značaj politike proširenja za samu EU. Politika proširenja je bila najbolja politika EU i dovodeći u pitanje tu politiku dovodite u pitanje i neke esencijalne vrijednosti Unije", smatra Radulović.

Ostavi komentar

0/300