11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: Ne nasijedajte na provokacije

Politika

Comments 3

DPS: Ne nasijedajte na provokacije

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Iz pet OO DPS-a oglasili su se povodom okupljanja pristalica SPC-a koja se organizuju širom Crne Gore,

IZ OO DPS Mojkovac saopšteno je da većina građana ne podržava ove aktivnosti.

"Povodom nekih aktivnosti koje preduzimaju određene političke grupacije i sveštenici SPC, a koje nijesu zaobišle ni Mojkovac, želimo da saopštimo da građani Mojkovca, većinskog Mojkovca, apsolutno ne podržavaju, odnosno osuđuju ove i ovakve aktivnosti.

Smatramo da se ovakvim činjenjem direktno podriva suverenitet Crne Gore, njena nezavisnost i njen ukupni identitet. Razumije se, nikome ne sporimo pravo da iznosi svoje stavove, ali to se mora činiti na primjeren način, ne ugrožavajući svakodnevne aktivnosti, intime i slobode svojih sugrađana. Crna Gora je multietnička država i svi mi, šta god da preduzimamo, moramo, prije svega, imati u vidu ovu činjenicu.

Takođe, u ovim danima kad se obilježava godišnjica od slavne Mojkovačke bitke, smatramo da moramo uticati na sve naše sugrađane da se manu ćorava posla, da se okrenu svojoj Državi, svojoj Crnoj Gori i da ne pokušavaju raspaliti vatru mržnje tamo gdje joj nema mjesta. Sjećanje na veliku žrtvu junaka Mojkovačke bitke dodatno nas obavezuje da ovih dana pokažemo poseban sinzibilitet.

Naravno, i da se sjetimo kako smo poslije velike pobjede ostali bez svoje Države. To se nikad više neće i ne može ponoviti! Ne može se ponoviti jer naša budnost ne ostavlja mjesta zlonamjernim i podlim gubitničkim manipulacijama. Ne može se pononoviti jer smo, kao zreli ljudi i patriote, svjesni važnosti pravovremene reakcije. Sigurni smo da nas gubitničke niskosti neće natjerati da odgovorimo ni na približno sličan način.  Mi imamo jasan cilj, pravedan i dobromisleći. Ovakvi ciljevi i istina su, kako god se nekad činilo, neumoljivi.

Posebno želimo da podržimo aktivnosti državnih organa koji odlučno, na visoko profesionalan, ali i mudar način čine sve da se ne dozvoli bilo kakvo ugrožavanje stabilnosti Crne Gore i bezbjednosti njenih građana.

U više navrata posljednjih mjeseci sa najviših državnih adresa objašnjeno je da nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi jednu novu dimenziju u pravno uređenje naše zemlje. Sve ostalo su besprizorne manipulacije onih kojima ništa nije sveto, koji se, zapravo, utrkuju ko će biti najjači u opoziciji", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Iz OO DPS-a Tuzi saopšteno je da su taj odbor i građani Malesije posvećeni miru, stabilnosti i razvoju opštine, a prije svega  daljem učvršćivanju multietničkog sklada i tolerancije, te da zato neće dozvoliti "da se sitni politički profiteri, nacionalisti, i šovinisti, poigravaju našim građanima, pokušavajući da ostvare svoje političke ciljeve koje skrivaju iza Zakona o slobodi vijeroispovijesti."

"Povodom pritiska i manipulacije koje dolaze sa raznih adresa, želimo da se obratimo građanima opštine Tuzi i da im sugerišemo da ne nasijedaju na obmane od strane političkih organizacija i ekstremnih sveštenika, a sve navodno u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Naime, posljednja dešavanja u Crnoj Gori otkrila su razne političke manipulante  i “lovce u mutnom” a posebno one koji sebe nazivaju Demokratama. Iako su se do sada, predstavljali kao stranka građanske orijentacije, danas su u istom kolu sa DF i SNP, koji Crnu Goru smatraju rezervnom državom. Dakle, Demokrate su danas u istom društvu sa DF, i takmiče se ko će biti veći nacionalista, ko će jače i više, protiv Crne Gore i njenog multietničkog sklada. 

Naime, u Malesiji se oskudijevalo o mnogo čemu ali nikada o čojstvu i poštenju. Živjelo se pod teretom nemaštine i siromaštva, ali uvijek dostojanstveno i ponosito. Nama je dobro poznato da pojedinim centrima ne odgovara ovakva Crna Gora, i oni čine sve da je razbijaju, ili kako reče poslanik DF sa skupštinske govornice - da  zapale Skupštinu Crne Gore. Zato pozivamo građane opštine Tuzi, da ne nasijedaju na svakakve provokacije DF i Demokratske Crne Gore, jer se oni ni dan danas ne mire sa činjenicom da je Crna Gora  suverena i samostalna država, članica NATO saveza i iskreni prijatelj sa svojim susjedima. Njima ne odgovara ni činjenica da su njeni manjinski narodi lojalni i privrženi Crnoj Gori i smatraju je njihovom zajedničkom kućom", piše u saopštenju.

Iz ulcinjskog DPS-a je saopšteno da su Ulcinj i Crna Gora uvijek kroz svoju istoriju znali da sačuvaju ono što je najsvetije: mir, toleranciju i  suživot između Crnogoraca, Albanaca, Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih drugih nacija i konfesija.

"Molimo se i klanjamo i Bogu i Alahu, svako na svoj način, volimo i ljubimo naša sveta mjesta, svoje crkve i džamije, pratimo naša vjerska osjećanja, ali povrh svega njegujemo naše prijateljstvo i dobrokomšijske odnose.

Nemojmo dozvoliti da nam se pod plaštom vjere ruši baš ono, što svaka vjera propovijeda: naša bratska i komšijska ljubav. Nemojte dozvoliti obrušenim nacionalistima DF i Bečićevim Demokratama, potpomognutim pojedicima, koji su juče stigli u Ulcinj, da nam kvare ono što smo zajednički vjekovima stvorili. Uvjek smo znali da dočekamo i Servantesa, i vladare i kraljeve i sve one koji su sa dobrim namjerama dolazili u naš grad, ali i jasno znamo da kažemo “ne”, svim onim koji nam dolaze ovih dana da šire nemire  po našim domovima. Svima onima koji namjerno šire lažne informacije po društvenim mrežama, o otimanju vjerskih  objekata, pokušavajući da za sebe izvuku političku i materijalnu korist, poručujemo da nemaju šta da traže u Ulcinju.

Molimo naše Ulcinjane da ne nasijedaju na provokacije, nacionalističkih i anticrnogorskih političkih snaga, jer ovdje  nije u pitanju ni crkva a ni njena imovina već država Crna Gora i njena sloboda. Nemojte biti izmanipulisani. Budite u svojim domovima,  sa svojim porodicama, srećni, voljeni i veseli.  Volite Ulcinj i našu zajedničku Crnu Goru, jer ćemo njene vrijednosti braniti na isti način na koji smo ih i stvorili i branili vjekovima - mudro, stameno i staloženo", piše u saopštenju.

Ovim Zakonom garantuju se jednaka prava za sve vjernike, bez obzira kojoj konfesiji pripadaju, saopšteno je iz tivatskog DPS-a.

"Ovih dana građani  Crne Gore suočeni su sa neviđenim manipulacijama i obmanama u vezi sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Notorne su neistine da neko želi da otme crkve i manastire po Crnoj Gori.

Ovim Zakonom garantuju se jednaka prava za sve vjernike, bez obzira kojoj konfesiji pripadaju. Namjere su jasne, da se pod plaštom navodne zaštite vjerskih objekata destabilizuje Crna Gora i ugrozi njena nezavisnost.

Demokratska partija socijalista najdublje poštuje duhovno opredjeljenje svakog građanina naše države. Zato, poštovani građani, ne upadajte u zamku politizacije ove teme, ne  dozvolite da vaša najiskrenija i najintimnija vjerska osjećanja  zloupotrijebe u političke svrhe razulareni lideri izgubljenog i propalog Demokratskog  fronta. Nemojte stajati u red zajedno sa onima koji ne poštuju svoju državu, koji pale zastavu sopstvene države, koji  ne prezaju ni od izazivanja  nemira samo da se dočepaju vlasti bez izbora. Tivat je vjekovima krasio multietnički i multivjerski sklad. Mudri Tivćani znali su da razlikuju dobro od zla i istinu od laži. Znaju građani Crne Gore i Tivta kako su svi domaći neprijatelji  svoje države završili na političkom smetlištu. Ubijeđeni smo da će to biti i ovoga puta.

Opštinski odbor DPS-a Tivta, najoštrije osuđuje svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore, njene građanske orijentacije i njene nezavisnosti", piše u saopštenju.

Oglasili su se i iz OO DPS Petnjica.

"Opštinski odbor DPS Petnjica najoštrije osuđuje, pokušaje dijela opozicije i sveštenstva SPC, da nas pod  okriljem navodnog očuvanja crkvene imovine, širenjem nacionalizma i šovinizma, vraćaju u mračne devedesete godine.

Jasno je svima da cilj višednevnih protesta izmanipulisanih građana i vjernika u Crnoj Gori,  nije takozvana odbrana imovine Srpske pravoslavne crkve. Jer tu imovinu niko i ne napada, niti mu tako nešto pada na pamet. Što se samog zakona tiče, on je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije, i predstavlja demokratski pravni akt kakav imaju i druge evropske države.

Dakle, niko nikome ništa neće oduzimati. Ni crkvama niti džamijama. Niko neće upadati u džamije i otimati vakufe kako to pojedinci, manipulanti, plasiraju putem društvenih mreža i medija.

Vjerujemo,  da sada kada su maske pale, svaki Petnjičanin zna šta bi se desilo da je kojim slučajem na čelu Crne Gore ili naše opštine neki vojvoda Andrija Mandić. Onaj koji poziva drugove iz devedesetih da mu se pridruže da završe započet posao. Ili jedan Milan Knežević koji kao poslanik Crne Gore ide u Beograd da pali zastavu svoje domovine, ili jedan Aleksa Bečić, koji jeftino prodaje građansku priču a zapravo baštini još neartikulisani nacionalizam. Uz to, onako demagoški, kako se od njega i očekuje, istura u prvi plan ljude sa bošnjačkim imenom koje tjera da uzviknu “branićemo Ostrog”.

Zato, Bihorci, Petnjičani ne dozvolite da vas zavedu aveti devedesetih, da vama manipulišu strahom,  ne bi li ostvarili svoje političke naume, koji kako reče četnički vojvoda Mandić, uopšte i nemaju veze sa crkvom i vjerskim pitanjima. Samo jedan cilj stoji pred njima: destabilizacija i rušenje građanske Crne Gore.

Naša Petnjica je uvijek bila primjer multietničkog sklada i harmonije. Znala je i devedesetih kako da izađe na kraj sa onima kojima ništa nije sveto. Ni komšija, ni prijatelj, ni brat. Znaće to i sada, kada bi te iste sile da dovrše posao koji  tada nijesu uspjele", piše u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorski oro

@Zasto lazete Narod !!!, Niko ne laze " narod". Ali, dio " naroda" radi otvoreno protiv CG preko SPC i tako daje prostor Srbiji da se mijesa u sve sto CG radi. Tome mora doci kraj. Zaposjeli ste SVETUNJE CRNOGORACA I CRNE GORE, KAO STRANA CRKVA. i to nezakonskim nasilnim putem. TO SE MORA VRATITI.

Zasto lazete Narod !!!

Slobodni narod c gore marsira c gorom brani svetinje, jadni ste vi koji iz misjih rupa ocete narod da omalovazite ! Nece moci Sigurno Narod je ustao nece prodati casni krst i slobodu i svetinje,a vi lazoovi tjesite se lazima i otimacimana dolazi vam kraj sigurno !!!

ccc

Dosta stranaca maršira na tim "protestima", iz RS i Srbije, fale se po njihovim portalima.