15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tabak: Učešće u NATO misijama nije obaveza nego pravo država članica

Politika

Comments 0

Tabak: Učešće u NATO misijama nije obaveza nego pravo država članica

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Hrvatski analitičar Igor Tabak je, za Antenu M rekao da je aktuelna blisko-istočna kriza ušla u fazu zatišja, da se Amerikanci, za sada, uzdržavaju od odgovora na Iransko raketiranje vojnih baza u Iraku, a da će dalji razvoj događaja, najvjerovatnije, odrediti javno obraćanje američkog predsjednika Donalda Trampa koje je najavljeno za danas.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa mogućnosti koju je najavilo Ministarstvo odbrane Crne Gore, da se odloži slanje dva crnogorska vojnika koji u Irak treba da odu polovinom godine, analitičar portal Obris.org (Obrana i sigurnost), Igor Tabak kaže da su takve odluke suvereno pravo država članica koju NATO ničim ne ograničava.

“Čini se da je, nakon noćašnjeg raketiranja, koje je iranski odgovor na likvidaciju njihovog generala Kasima Solejmanija, konačno došao trenutak za diplomatiju. Iranci su izveli svoju osvetu, a Amerikanci su uspjeli da se uzdrže od trenutnog odgovora. Konstantna eskalacija je, trenutno, zaustavljena i to izgleda kao pravi čas za diplomatiju”, rekao je Tabak uz primjedbu da se sada čeka obraćanje javnosti predsjednika SAD, Donalda Trampa koje je sinoć najvio na Tviteru i da je sada loptica na američkom terenu.

Uporedo sa raketiranjem američkih položaja u Iraku, iz Teherana se neprestano čuju vrlo eksplicitne prijetnje koje neodoljivo podsjećaju na prijetnje koje je, na adresu zvaničnog Vašingtona, upućivao nekadašnji predsjednik Iraka, Sadam Husein čija je zemlja ruinirana ratom i koga su američki vojnici, na kraju, izvukli iz rupe u zemlji u kojoj se krio.

Međutim, analitičar Igor Tabak kaže da, kada je o Iranu riječ, takvim paralelama nema mjesta.

“Razlike su velike. Iran je mnogo veća zemlja, sa mnogo više stanovnika, sa radikalno drukčije ustrojenom vojskom, a pored svega toga je i demokratskija zemlja od Iraka”, kaže Tabak koji podsjeća da, uprkos svim problemima, Iran uspijeva da funkcioniše uprkos međunarodnim sankcijama.

“Uspjeli su da zadrže određen nivo demokratije. Iran nije diktatura tipa Sadama Huseina i njegovih sinova. To su sve elementi koji ovu situaciju čine potpuno drukčijom”, rekao je Tabak koji Iranu pripisuje atribut regionalne velesile.

“Kontrola koju imaju nad jednom stranom Hormuškog moreuza (između Irana i Omana) i nekoliko ostrva na tom strateški ključnom, komunikacijskom kanalu daje mu dodatnu težinu. To nije zemlja s kojom je moguće obračunati se jednako jednostavno kao što je to moglo sa Irakom”, kaže Tabak uz naglasak na ocjenu da je “Iran potpuno drukčija priča”.

Govoreći o ostalim, najznačajnijim globalnim igračima, Tabak kaže da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin saveznik Irana.

“Zajedno su radili u Siriji, a Putin je prethodnih dana tokom eskalacije američko-iranske krize obišao čitav niz bitnih međunarodnih tačaka i pozicionirao se kao mogući posrednik”, kaže hrvatski analitičar uz ocjenu da se tu radi o planskoj i promišljenoj politici.

NATO je, za sada, uzdržan i izmješta vojnike u misijama u Iraku na bezbjednija područja, odnosno, izvan granica te zemlje. Pojedine članice najavljuju povlačenje svojih trupa, a među prvima je bila Njemačka sa čijim vojnicima će biti evakuisano, shodno odluci zvanične Ljubljane i šest slovenačkih. Susjedna Hrvatska je svoje vojnike prebacila u Kuvajt.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane razmišlja o odlaganju slanja 2 vojnika koji bi u Irak trebalo da odu polovinom godine.

„Ne postoji nikakva prisila i obaveza. Slanje vojnika u bilo kakve aktivnosti Saveza je izbor same članice. Prema tome, odluka o slanju ili povlačenju crnogorskih vojnika je isključivo suvereno pravo Crne Gore kao i ostalih država članica koje NATO ničim ne ograničava“, zaključio je Tabak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR