Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ministar odbrane: Crna Gora ima i domaće hibridne agresore

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Dnevne novine/Mina

Ministar odbrane: Crna Gora ima i domaće hibridne agresore Foto: Screenshot

Crna Gora je od obnove nezavisnosti bila pod uticajem raznih hibridnih aktivnosti, koje su bile intenzivne neposredno prije i za vrijeme velikih političkih procesa u državi, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Kako je kazao, u velike političke procese, spadaju parlamentarni izbori u oktobru 2016. i pristupanje Crne Gore NATO savezu u junu 2017. godine, a sve su dominantno bile koncentrisane na politički, informacioni i sajber domen.

"S obzirom na to da je tekuća godina izborna, svjedoci smo porasta malicioznih aktivnosti, u prvom redu dezinformacionih kampanja o raznim bitnim političkim, ekonomskim i društvenim temama“, rekao je Bošković u intervjuu Dnevnim novinama.

Prema njegovim riječima, navedenim aktivnostima nastoje se diskreditovati najviši politički zvaničnici i izazvati nemir i nesigurnost u javnosti, kao i sajber napadi na informacione sisteme državne administracije i sredstva javnog informisanja.

On ističe da u prilog takvom razvoju događaja govori i orkestrirana kampanja pokrenuta od određenog broja medija u državi, regionu i šire, u kojima se tendenciozno izvještava o nedavno usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i, čiji je cilj destabilizacija političke i bezbjednosne situacije.

“Ono što Crnu Goru čini osjetljivom na ovakve udare, jeste što mi imamo pojedine hibridne agresore u okruženju i unutar naše države, oličene u političkim partijama, nevladinim organizacijama, vjerskim zajednicama i pojedincima koji dobrovoljno ili pod pritiskom izigravaju ulogu trojanskog konja u društvenom i političkom životu“, kazao je Bošković.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Bošković je rekao da Crna Gora kao demokratska država ima ustavnu, međunarodno-pravnu i istorijsku odgovornost da sva pitanja u vezi sa slobodom vjeroispovijesti uredi modernim zakonom, po najvišim međunarodnim standardima.

"Usvajanje novog zakona, koji će urediti korpus vjerskih prava i sloboda, a posebno položaj vjerskih zajednica i njihovih odnosa sa državom, u skladu sa ustavnim odredbama i pravnom tekovinom EU, bilo je neophodno“, kazao je Bošković.

Njime je, kako je kazao, zamijenjen zakon iz 1977. godine, koji više ne odgovara ni vremenu, a ni prilikama.

Prema njegovim riječima, novim Zakonom se utvrđuju pitanja kulturnog identiteta građanske Crne Gore, odnosno dosežu prava i obaveze vjerskih zajednica, reguliše se procedura registracije, vjerskih zajednica i na transparentan način rješava pitanje državne imovine, što je u interesu svih.

„Na izborima smo dobili podršku i mandat građana da ovo pitanje, zajedno sa ostalim, riješimo u duhu očuvanja Ustavom zagarantovane građanske Crne Gore. Ovo je jako bitan trenutak za Crnu Goru i ona je izložena zastrašujućim napadima koji negiraju i njeno postojanje", rekao je Bošković.

Komentari

Suncica,

Ovaj zakon moze donijeti dobro svima.

Majka,

SPC je produzena ruka srpske politike, a njihovi postupci zadnjih dana su imali za cilj izazivanje svadja i nemira i narusavanje medjuvjerskog sklada u CG.

crnogorka,

Vrijeme je bilo da se donese zakon koji smo ovoliko dugo cekali, dosta je bilo okupacije nasih svetinja od Spc

Apokalipsa,

Nikad se mi nećemo osloboditi od domaćeg terora koji nam prijeti i dolazi sa istih adresa prosrpskih partija

Na koje mislite?,

Mislite li na ove hibridne sto pljackaju drzavu ovoliko godina ili su to samo vase sumlje neosnovane kao uvjek pred izbornu godinu da zbunjujete glasace i plasite.

Najvise ih ima,

Upravu si ti, najvise ih ima u DPS najveca pretnja c gori .

Ostavi komentar

0/300