15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 8°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić radio na NATO projektu Ministarstva odbrane CG

Politika

Tag Gallery
Comments 20

Krivokapić radio na NATO projektu Ministarstva odbrane CG

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Šest godina prije prijema Crne Gore u punopravno članstvo NATO-a, Zdravka Krivokapića je angažovalo Ministarstvo odbrane (MO) Vlade Crne Gore za poslove edukacije o postupcima uvođenja sistema kvaliteta i načina implementacije standarda koji se odnose na sistem NATO menadžmenta kvaliteta.

Podatak je ostao „ispod radara” šire javnosti, iako se zna da je Krivokapić od 1996. rukovodilac Centra za kvalitet, organizacione cjeline Mašinskoga fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Prema dostupnim podacima, Krivokapićev Centar je sarađivao sa MO Crne Gore u okviru NATO projekta GEPSUS.

To je sistem kodifikacije materijalnih sredstava, razvijen od strane NATO-a, a povezan sa industrijskim i carinskim sistemom nomenklature. Crna Gora je prihvatila taj sistem 2010, a donacijom softvera BULCOD dobijena je mogućnost da se u potpunosti iskoristi, kako za ostvarivanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore (VCG), tako i za pristup crnogorskih kompanija odbrambenom tržištu NATO-a. Projekt GEPSUS je razvijan i u periodu dok je ministarka odbrane bila Milica Pejanović-Đurišić.

Zdravko Krivokapić je 2011. predavač na seminaru „Kvalitet i standardi“ za šefove odśeka MO Crne Gore i načelnike odjeljenja u Generalštabu VCG.

Uz Krivokapića, predavači su direktor Programa Vlade Crne Gore za kvalitet i direktor Instituta za standardizaciju. Moderator seminara je šef Odśeka za standardizaciju i kodifikaciju major VCG doc dr Marinko Aleksić, a govorio je i tadašnji pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac.

Cilj seminara je implementacija zaključaka Vlade Crne Gore oko usvajanja Programa unaprijeđenja infrastrukture kvaliteta i upoznavanje druge linije menadžmenta u Ministarstvu i Generalštabu VCG sa značajem primjene standarda kvaliteta.

.

Predavači, među njima i Zdravko Krivokapić, istakli su značaj primjene standarda kvaliteta, razlike i sličnosti između NATO standarda kvaliteta i civilnih standarda kvaliteta.

Kako je „Antena M” objavila, dvije godine kasnije Krivokapić u kripti hrama SPC Hristova vaskrsenja u Podgorici, tokom jedne tribine, napominje da se „na današnji dan śećamo početka AGRESIJE NATO”. Otpirlike u to vrijeme se zahuktava anti-NATO retorika Amfilohija Radovića i SPC u Crnoj Gori…

Krivokapić u aktuelnim biografijama na internetu ne navodi da je sarađivao sa MO Crne Gore na jednom ili više projekata, koji su 2017. doprinijelii prijemu Crne Gore u NATO, niti su takvi podaci pominjani u medijima tokom predizborne kampanje.

Kao nosilac liste Za budućnost CG, Krivokapić je 15. avgusta ove godine „u Murinu položio vijenac na spomenik žrtvama NATO AGRESIJE 1999. godine”.

Pojedini aktivisti kolaicije ZBCG „na terenu” su obećavali svojim glasačima da će dolaskom na vlast, između ostaloga, preispitati status Crne Gore u NATO-u.

I na društvenim mrežama je vođena slična kampanja, na primjer od strane fejsbuk grupe sa oko 6.700 članova „Jasno, odlučno i bez kompromisa, NAROD CRNE GORE poručuje – NE U NATO!”

Međutim, dan nakon izbora, Krivokapić tvituje američkoj ambasadi: „U ime NARODA CRNE GORE, zahvaljujemo se ambasadorki Judy Rising Reinke”. Ne samo za mnoge njegove glasače šokantno, Krivokapić 9. septembra urbi et orbi potpisuje „istorijski sporazum” – da će „jačati i unaprijeđivati saradnju sa NATO savezom”!…

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

jovo J.

Evo prilike da nasa terorom posrbljena braca shvate da je za nase pretke bilo biti srbin-biti pravoslavni a biti Crnogorac - biti pripadnik crnogorskog naroda-nacije("nation"narod francuski).

Rakija

Ko da više, kod njega idem do sljedeće tezge