Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Istorijska odluka: Šok za Kineze, sud zabranio kopiju Range Rover Evoquea

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: Radio Sarajevo

Istorijska odluka: Šok za Kineze, sud zabranio kopiju Range Rover Evoquea

Sud u pekinškom distriktu Čaojang donio je odluku koja se može nazvati istorijskom. Prihvaćna je tužba kompanije Jaguar Land Rover protiv kineskog Jiangling Motor Holdinga zbog krađe intelektualnog vlasništva, odnosno plagiranja dizajna.

Povod za tužbu bio je Jianglingov SUV Landwind X7 koji predstavlja flagrantnu kopiju prve generacije britanskog Range Rover Evoquea. Sud je zaključio da su vlasnici branda Landwind kopirali pet ključnih dizajnerskih elemenata Evoquea.

Stoga je sud naložio kineskoj kompaniji da odmah prekine proizvodnju, prodaju i reklamiranje Landwinda X7. Dodatno, Jaguar Land Rover će dobiti odštetu, čiji iznos nije saopšten.

Iz Jaguar Land Rovera nazvali su sudsku odluku "jedinstvenom za globalnu automobilsku industriju" i izrazili očekivanja da će se smanjiti razmjere kopiranja popularnih modela u Kini.

Zaista, masovna kineska autoindustrija razvila se besramnim kopiranjem popularnih zapadnoevropskih modela, a zahtjevi za zaštitu intelektualnog vlasništva nisu imali nikakvog osnova jer kineski zakoni nisu tretirali "krađu dizajna".

Vremenom je kineska automobilska industrija dovoljno ojačala da su najjači proizvođači došli u poziciju da mogu platiti poznate dizajnere, no ostalo je dovoljno manjih kompanija koje su nastavile s "copy-paste" praksom.

Jedan od njih je Jiangling, vlasnik branda Landwind, čiji je SUV X7 stigao na tržište 2014. Britanci su bili neugodno iznenađeni sličnošću kineskog modela s prvom generacijom Range Rover Evoquea.

Već naredne godine Jaguar Land Rover (u vlasništvu indijskog koncerna Tata Motors) pokrenuo je sudski proces no menadžment branda Landwind nije obraćao pažnju na pritužbe.

Jedino što su Britanci uspjeli postići bio je blagi redizajn Landwinda X7 tri godine nakon ulaska na lokalno tržište. Teško je reći da li su se Kinezi odlučili na takav potez upravo zbog smanjenja napetosti ili su željeli pokazati malo kreativne misli. Bilo kako bilo, promjena je bila samo kozmetička, a Landwind X7 i dalje je kopija Range Rover Evoquea.

Nakon posljednjeg dotjerivanja Landwind X7, pokretan Mitsubishijevim 1,5 litarskim turbobenzinacem (150 KS), na kineskom tržištu bio je četiri puta jeftiniji od baznog Evoquea.

U međuvremnu su cijene malo izmijenjene ali je i dalje kineska kopija tri puta jeftinija od originala. 

Ostaje da se vidi šta će se desiti s ostalim kopijama jer su Evoque, ali i ostale modele Land Rovera plagirale još neke kineske kompanije.

Ostavi komentar

0/300