6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
10 vrsta hrane koja se "lijepi za crijeva": Tijelo ne može da je svari

Dom i porodica

Comments 0

10 vrsta hrane koja se "lijepi za crijeva": Tijelo ne može da je svari

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Nutricionisti su jasno rekli da ovu hranu nikako ne smijemo da jedemo ako sebi želimo dobro zdravlje.

10. Voćni jogurt

Jogurt je zaista dobar za naše tijelo, ali onaj "obični" bez šećera i aditiva. Voćni jogurt može biti odličan dezert, ali nije neophodan mliječni proizvod. Nutricionisti preporučuju da se izbjegavaju mliječni proizvodi koji sadrže skrob. Ako baš volite voćni jogurt, napravite ga sami. U obični jogurt dodajte malo meda i voća, i bar ćete znati da jedete nešto zdravo.

9. Pirinač

Nutricionisti kažu da je pirinač skoro kao hljeb. Bijeli pirinač je najmanje koristan. Sadrži veliku količinu jednostavnih uglenih hidrata koji mogu izazvati gojaznost. Dobar pirinač je onaj koji je visokokvalitetan a takvog skoro da i nema kod nas na tržištu.

8. Peršun

Vjerovali ili ne, ali peršun može da bude toksičan. Kuvari koji ga dodaju salatama i jelima ne znaju da je peršun u stanju da se za 30 minuta pretvori u otrov.

Peršun ne bi smjeli termički da obrađujemo, jer je samo svež peršun zdrav. Pri serviranju jela koristite samo svjež peršun.

7. Sosovi

Da li ste ikada uporedili domaći paradajz sos sa kečapom? Da li ste primjetili razliku u ukusu i koliko je domaći paradajz sok ukusniji? Isto vrijedi i za majonez i senf. Stvar je u tome da svi industrijski sosovi sadrže šećer.

Nutricionisti objašnjavaju da je proizvođačima jeftinije da dodaju šećer kako bi obogatili ukus, nego da dodaju još paradajza.

Ako volite kečap naša preporuka je da sameljete pradajz, dodate maslinovo ulje i začine i uživate u zdravom sosu.

6.Suvo voće i voćni čips

Voćni čips se pravi tako što se prži u dubokom ulju. Tako da taj voćni čips sadrži brdo kalorija koje se prosto lijepe za vas. Isto vrijedi i za suvo voće koje nakon sušenja gubi svoju nutriativnu vrijednost i prosto nije više zdravo.

Voće koje se suši prirodno ne može da ima svjetlu boju, sjaj i mekoću. Sve je to vještački izazvano.

5. Grožđe

Možda zvuči bizarno ali grožđe nije baš zdravo. Ovo voće sadrži toliko šećera da nas tjera da ga jedemo sve više. Tijelo primi previše šećera što se može negativno odraziti na osobe koje pate od dijabetesa. Nutricionisti kažu da grožđe ne bismo smjeli da jedemo sa masnim jelima, ribom, svježim krastavcima, dinjom, pivom ili mlijekom.

4. Loše termički obrađena riba

Svi znamo koliko je riba zdrava zbog njenih omega 3 masnih kiselina. Međutim naučnici kažu da prženje ili kuvanje ribe šteti njenom hemijskom sastavu. Kardiolozi kažu da su pržene, dimljene i slane ribe izuzetno nezdrave i štetne za naše tijelo.

3. Kukuruz

Istraživanja su pokazala da modifikovana sorta kukuruza negativno utiče na kopnene i vodene organizme. Čak su otkrili da modifikovan kukuruz sadrži otrov. U mnogim zemljama ovaj tip kukuruza je zabranjen. Konzervirani kukuruz nemojte nikad da koristitie, savjetuju nutricionisti. Njihova preporuka je da se uopšteno izbjegava bilo koja konzervirana hrana.

2. Bademovo i kokosovo mlijeko

Ovo mlijeko sadrži šećere i aromatizatore koji dodaju kalorije našem tijelu. Najbolje je da ovakvo mlijeko ne konzumirate, ali ako baš želite kupite ga u organskim prodavnicama.

1. Pirinčani kolač

Mnogi ga nazivaju i "stiropor" zbog njegovog suvog i bijelog izgleda. Prije par godina preprouka je bila da se ovaj kolač koristi prilikom dijete, te da se hljeb zamijeni njime. Međutim, danas nutricionisti kažu da ga nikako ne koristimo jer sadrži visok glikemijski indeks. Zbog toga ćemo stalno osjećati glad i stalno ćemo jesti i tako u tijelo unijeti previše kalorija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR