Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Naučnici tvrde da su vratili vrijeme

| Postavio/la: Vladana Jovanović

Naučnici tvrde da su vratili vrijeme

U najnovijem naučnom eksperimentu, stručnjaci su uspjeli da postignu nešto nevjerojatno - pomoću kvantnog kompjutera promijenili su smjer vremena na mikro nivou, piše The Independent.

Istraživanje protivrječi temeljnim zakonima fizike i moglo bi promijeniti naše razumijevanje procesa koji upravljaju našim svijetom i svemirom.

Naučnici su, koristeći se elektronima i kvantnom mehanikom, uspjeli da vrate vrijeme unazad, što bi se u makro svijetu moglo uporediti s vraćanjem razbijene staklene čaše u svoj prvobitan cjelovit oblik.

Svako ko je gledao u njihov kompjuter, posmatrao je događaj unatrag, odnosno kako se odvija u promijenjenom smjeru vremena.

Strijela vremena

Naučnici s Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju (MIPT) koji su uz pomoć kolega iz Švajcarske i SAD-a uspjeli da izvedu ovakav zadivljujući eksperiment očekuju da će s vremenom uspjeti da dodatno poboljšaju tehniku te da će njihovi rezultati s vremenom postati još pouzdaniji i precizniji.

"Uspjeli smo na vještački način stvoriti stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od termodinamičke 'strijele vremena'", rekao je voditelj istraživanja, kvantni fizičar Gordi Lesovik s MIPT-a.

Ostavi komentar

0/300