14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici tvrde da su vratili vrijeme

Mozaik

Comments 0

Naučnici tvrde da su vratili vrijeme

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

U najnovijem naučnom eksperimentu, stručnjaci su uspjeli da postignu nešto nevjerojatno - pomoću kvantnog kompjutera promijenili su smjer vremena na mikro nivou, piše The Independent.

Istraživanje protivrječi temeljnim zakonima fizike i moglo bi promijeniti naše razumijevanje procesa koji upravljaju našim svijetom i svemirom.

Naučnici su, koristeći se elektronima i kvantnom mehanikom, uspjeli da vrate vrijeme unazad, što bi se u makro svijetu moglo uporediti s vraćanjem razbijene staklene čaše u svoj prvobitan cjelovit oblik.

Svako ko je gledao u njihov kompjuter, posmatrao je događaj unatrag, odnosno kako se odvija u promijenjenom smjeru vremena.

Strijela vremena

Naučnici s Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju (MIPT) koji su uz pomoć kolega iz Švajcarske i SAD-a uspjeli da izvedu ovakav zadivljujući eksperiment očekuju da će s vremenom uspjeti da dodatno poboljšaju tehniku te da će njihovi rezultati s vremenom postati još pouzdaniji i precizniji.

"Uspjeli smo na vještački način stvoriti stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od termodinamičke 'strijele vremena'", rekao je voditelj istraživanja, kvantni fizičar Gordi Lesovik s MIPT-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR