Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Mladi stolar izradio drveni tenk T-34 u prirodnoj veličini

| Postavio/la: Mirjana Dragaš | Izvor: bbc/nezavisne

Mladi stolar izradio drveni tenk T-34 u prirodnoj veličini

Mladi tadžikistanski stolar koji živi u Rusiji napravio je drvenu verziju legendarnog sovjetskog tenka T-34 taman na vrijeme za godišnju proslavu kojom se obilježava kraj Drugog svjetskog rata u Evropi.

Muhamadšarif Jalilov živi u ruskom gradu Tuli, istorijskom centru oružane industrije koji se nalazi južno od Moskve, i na prijedlog prijatelja odlučio je da napravi drveni tenk, piše BBC.

"Rekao mi je (prijatelj) - hajde, napravi T-34, to niko do sada nije napravio", rekao je Jalilov lokalnoj televiziji TeleTula.

Trebalo mu je tri godine da radi na tome u slobodno vrijeme, a za kupovinu materijala potrošio je oko pola miliona rubalja (7.700 dolara).

"Nije poenta u novcu, već u uzbuđenju koje osjećam dok to radim. Ono što drugi troše na piće i cigarete, ja trošim na tenk. To mi pričinjava zadovoljstvo," kaže Muhamadšarif.     

Muhamadšarif, koji već sedam godina živi u Tuli i potiče iz stolarske porodice u Tadžikistanu, kaže da nije morao da gleda nikakve skice.

"Sve mi je u glavi", kaže on.

Njegov odlazak do tenka T-34 koji se nalazi u parku u Tuli kako bi izmjerio veličinu točkova naveo je sumnjičave prolaznike da pozovu policiju.

Kaže da je najteži bilo raditi na gusjenicama i točkovima, ali jedina stvar koju nije mogao sam da uradi je da pokrene tenk.

Na sreću, uspio je da ubijedi svog ujaka, mehaničara koji radi u Lenjingradskoj oblasti, da mu pomogne.

"Godinu dana me gnjavi da dođem i ugradim motor, tako da sam ove godine odlučio da mu pomognem", rekao je Šamsidin Muhidinov za TeleTulu.

On je i podesio točkove ispod šasije, jer drvene gusjenice nijesu praktične.

Ostavi komentar

0/300