Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Automobil koji 100 kilometara prelazi za dva eura

| Postavio/la: Marija Mitrović

Automobil koji 100 kilometara prelazi za dva eura Foto: Ari Motors

Firma ARI Motors iz Lajpciga ponudila je široku paletu električnih vozila. Iako se u njihovoj ponudi nalazi i mali putnički automobil ARI 802, mnogo se očekuje od palete privrednih vozila koji se opisuju kao "najmanji električni transporteri u Njemačkoj".

Ime Ari, koje na japanskom znači "mrav", odabrao je Thomas Kuwatsch, jedan od osnivača i finansijski direktor kompanije, sve u želji da naglasi kako su njegova električna vozila mala, okretna, sposobna, ali i ekonomična.

Snažan adut je i raznovrsnost ponude: ARI nudi dostavna vozila konfigurirana za različite zahtjeve - od sandučara, preko mini-hladnjača, do kipera. U jednom pogonu blizu Praga obavljaju se sve nadgradnje na električno vozilo dužine 3,15 metara, širine 129 cm, nosivosti 450 kg.

Platformu za električna vozila isporučuje kineski proizvođač Jianyuan EV, kompanija sa śedištem u Nanjingu, koja od 1982. razvija i proizvodi "zujalice na četiri točka".

Krajnji rezultat je prilično jeftino električno vozilo. Cijena osnovnog dostavnog modela -ARI 458 - počinje od 11.700 eura, uključujući bateriju. Uz potrošnju od oko 8 kWh, 100 kilometara vožnje košta svega 2 eura!

ARI Motors koristi standardne olovne ili litijum-jonske baterije koje se pune 6-8 sati u klasičnoj 220V utičnici. Jedno punjenje baterije osigurava voznu autonomiju od 150 km, no s opciono dostupnim krovnim solarnim ćelijama ova vrijednost se povećava za oko 30 kilometara.

Ostavi komentar

0/300